ΔΝΤ: Μέτρια ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2010

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009 17:36
UPD:18:00

«Μέτρια ανάπτυξη» για τη ζώνη του ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), διατηρώντας ωστόσο αρκετές επιφυλάξεις.

«Η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε ύφεση με ενδείξεις βελτίωσης που μπορεί ακόμη να εξελιχθούν σε μία μέτρια ανάκαμψη, η οποία θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2010», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ, το οποίο επισημαίνει παράλληλα το «μικρό κίνδυνο ενός αποπληθωρισμού».

Παράλληλα, το ΔΝΤ εξήγγειλε την παροχή βοήθειας στα φτωχότερα κράτη που θα ανέλθει στα 17 δισ. δολάρια σε διάστημα πέντε ετών διαβεβαιώνοντας ότι θα θέσει ευνοϊκούς όρους, όπως τον μη τοκισμό του δανειζόμενου ποσού έως το 2011.

Διευρύνοντας την πρωτοβουλία του G20 την περασμένη άνοιξη για εκταμίευση δανείων έως 6 δισ. δολάρια τα επόμενα δύο έτη, το ΔΝΤ ανακοίνωσε τη χορήγηση 8 δισ. δολαρίων επιπλέον για την ίδια περίοδο.

«Σκοπός του G20 ήταν να διασφαλιστεί η αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει σοβαρά τα φτωχότερα κράτη, και για το λόγο αυτό αναλαμβάνουν μια ιστορική δέσμη μέτρων με στόχο στη συνδρομή των φτωχών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν. «Οι νέοι πόροι και τα νέα μέσα παροχής αυτών θα βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους να γλιτώσουν από τη φτώχια», συμπλήρωσε.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση είναι αποτέλεσμα της μετάβασης από την πιστωτική συρρίκνωση στις αγορές των περισσότερων κρατών σε κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου και των επενδυτικών ροών από τα οποία εξαρτώνται πολλές φτωχές οικονομίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, οι 22 από τις 71 φτωχότερες χώρες θα χρειαστούν πρόσθετη βοήθεια τουλάχιστον 25 δισ. δολαρίων το τρέχον έτος, ενώ η επιδείνωση της διεθνούς ύφεσης είναι δυνατόν να αυξήσει τις ανάγκες δανειοδότησης τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα