Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τα ΒΑΕ

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή
Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009 17:53
UPD:31/07/2009 16:13

«Δεν υπάρχει συνάδελφος και εχέφρων άνθρωπος, που να πιστεύει πως δεν χρειάζεται αναθεώρηση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, που έγινε το 1964, βάσει νόμου του 1951», τόνισε, υπερασπιζόμενη την τροπολογία η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Υπερψηφίστηκε, με ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και ψήφους 50 έναντι 49, στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, επιτρέποντας τον αναπροσδιορισμό του σχετικού καταλόγου, με βάση τα πορίσματα δύο επιστημονικών Επιτροπών.

Η ρύθμιση επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση τόσο για το περιεχόμενό της, όσο και για τον τρόπο με τον οποίον επελέγη η εισαγωγή της προς ψήφιση στο θερινό τμήμα υπό την μορφή τροπολογίας, εισαχθείσας μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Δεν υπάρχει συνάδελφος και εχέφρων άνθρωπος, που να πιστεύει πως δεν χρειάζεται αναθεώρηση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, που έγινε το 1964, βάσει νόμου του 1951», τόνισε, υπερασπιζόμενη την τροπολογία η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Σε ό,τι αφορά τους υπολογισμούς της αντιπολίτευσης πως το περίπου 50% των περιπτώσεων θα εξαιρεθούν της λίστας και άρα θα επηρεαστούν οι μισθοί και τα επιδόματα των αντίστοιχων εργαζομένων, η κ. Πετραλιά αποσύνδεσε τις μεικτές αποδοχές τους από την κατηγορία του επαγγέλματος, υπενθυμίζοντας πως ως υπουργός Πολιτισμού είχε χορηγήσει επίδομα ανθυγιεινού επαγγέλματος στους συντηρητές των αρχαιοτήτων χωρίς το επάγγελμά τους να βρίσκεται στον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών.

Στις επικρίσεις που δέχθηκε για την επιλογή της να πραγματοποιηθούν οι σχετικές ρυθμίσεις από Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις αντί για Προεδρικά Διατάγματα, υπενθύμισε πως όλες οι εντάξεις μετά το 1964 ακολούθησαν την ίδια διαδικασία και υπάρχουν και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που τη νομιμοποιούν.

«Η αναθεώρηση του καταλόγου, δεν είναι μια εφάπαξ διαδικασία. Δεν θα πρέπει να εγκλωβίσουμε τον κατάλογο σε ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο για να αλλάξει θα θέλει χρόνια» υπογράμμισε.

«Η χώρα μας είναι μέλος της ΕΕ, είναι ένα σύγχρονο κράτος. Όσες ιδιορρυθμίες κι αν έχει, δεν μπορούμε να απέχουμε μίλια από τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Η Ελλάδα του 2009, δεν είναι δυνατόν να παραμένει στη λίστα του 1951» κατέληξε η υπουργός.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, τόσο ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης, όσο και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Έχετε την ψευδαίσθηση ότι λόγω της θερινής ραστώνης θα έχετε μειωμένες αντιδράσεις - αλλά μαγειρεύετε χωρίς τον ξενοδόχο. Δικαιώματα που αποκτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών δεν έχετε το δικαίωμα να τα καταστρατηγήσετε και να τα ακυρώνετε», παρατήρησε ο κ. Μακρυπίδης, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σχολίασε: «Κόπτεστε για τους εναερίτες της ΔΕΗ. Συμφωνούμε να διευρυνθεί η λίστα. Εσείς όμως δεν πάτε να βάλετε, αλλά να μειώσετε στο ήμισυ και παραπάνω, τους κλάδους».

Έντονη ήταν η κριτική και του ΚΚΕ. «Λέτε πως δεν υπάρχουν τόσα βαρέα και ανθυγιεινά αλλού. Μα υπάρχουν και χώρες χωρίς καν βαρέα και ανθυγιεινά. Υπάρχουν χώρες χωρίς δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων. Στις ΗΠΑ, Καναδά και αλλού, δεν υπάρχει καλοκαιρινή άδεια. Αυτά είναι τα παραδείγματα που μας φέρνετε; Να πάμε προς τα κάτω;», ανέφερε ο κ. Αντώνης Σκυλλάκος, αποδίδοντας ευθύνες στα κόμματα που συμμετείχαν στους διαλόγους για τα εργασιακά, συμβάλλοντας έτσι στην υποχώρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με τη σειρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, ¶ννα Φιλίνη, κατήγγειλε: «οι φορείς που συμμετείχαν στο διάλογο δεν είχαν στα χέρια τους την τροπολογία και εμείς τη συζητούσαμε χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία ή συγκεκριμένο κείμενο διαπραγμάτευσης».

Τέλος, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως «η τροπολογία διαπραγματεύεται σημαντικά θέματα που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να τα διαχειρίζεται μόνο ένας υπουργός» και πρόσθεσε: «η απένταξη επαγγελμάτων από τη λίστα, λέτε πως θα γίνει με βάση το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη - η οποία είχε μόλις δυο γιατρούς στη σύνθεσή της - και το οποίο βάλλεται ως αντεπιστημονικό. ¶λλο ο εξορθολογισμός του συστήματος και άλλο η υπουργική αναλγησία».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα