Χάθηκε η ευκαιρία δρομολόγησης θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων του τραπεζικού κλάδου εν μέσω κρίσης, καταγγέλλει μερίδα Βρετανών βουλευτών, οι οποίοι κατηγορούν το επιτελείο της κυβέρνησης ότι εξαντλήθηκε σε «διακοσμητικές» μεταρρυθμίσεις που δεν συμβάλλουν αποτελεσματικά στο ξεκαθάρισμα του τοπίου στον χρηματοοικονομικό κλάδο.
Η νομοθετική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βιάστηκε να υποστηρίξει το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, προβαίνοντας σε επουσιώδεις διορθώσεις, χωρίς να μπει στη διαδικασία αναζήτησης λύσεων προκειμένου να μην επιστρέψουν οι τράπεζες στις απερίσκεπτες πρακτικές συμφωνιών και δανεισμού.
Στην «αμείλικτη» έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η διακομματική επιτροπή των βουλευτών χαρακτηρίζεται «απαράδεκτο» το ότι έχει επιτραπεί οι τράπεζες να έχουν γιγαντωθεί σε βαθμό που η αξία τους να είναι πολλαπλάσια του ΑΕΠ και να θεωρούνται «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν». Σύμφωνα με την έκθεση, η προσέγγιση της κυβέρνησης θα έπρεπε να βασίζεται στη λογική ότι δεν υπάρχουν τράπεζες που είναι «πολύ μεγάλες για να σωθούν».
«Η τριμερής δομή της νομοθεσίας είναι αυτή τη στιγμή ρευστή: υπάρχει σαφής ανάγκη μεταρρυθμίσεων και συντονισμένων ενεργειών προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες, καθώς η εικόνα αλλάζει συνεχώς. Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να περιμένουν έως ότου σχεδιαστούν προνοητικά εργαλεία μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Όταν κοπάσει η θύελλα, δεν θα υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης των αρμοδιοτήτων των υπευθύνων ούτε ποιον θα βαραίνει η ευθύνη εάν κάτι δεν πάει καλά», επισημαίνει ο πρόεδρος της επιτροπής, Τζον ΜακΦόλ.
Πηγή: The Guardian