Κίνα: Στα υψηλότερα επίπεδα 12 μηνών ο βιομηχανικός δείκτης

Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2009 06:48

Στα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους αναρριχήθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, καθώς το έναυσμα των δαπανών τόνωσε την εσωτερική ζήτηση, περιορίζοντας την επίδραση της μείωσης των εξαγωγών.

Ο CLSA China Purchasing Managers’ Index αυξήθηκε (εποχιακώς προσαρμοσμένος0 στο 52,8 από 51,8 τον Ιούνιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Αυτή ήταν η τέταρτη μηνιαία αύξηση.

Το έναυσμα των δαπανών στην Κίνα και οι επιδοτήσεις για τις αγορές καταναλωτών περιόρισαν την κατάρρευση των εξαγωγών και βοήθησαν τις εταιρείες, από την Semiconductor Manufacturing International Corp. έως την αυτοκινητοβιομηχανία General Motors Co. Η οικονομία ανέκαμψε με ανάπτυξη 7,9% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι τράπεζες αύξησαν κατά 1 τρισ. δολ. τα νέα δάνεια το πρώτο εξάμηνο, τριπλάσιο ποσόν από το προηγούμενο έτος.

Τα οικονομικά πακέτα στήριξης υπολογίζεται ότι αύξησαν περισσότερο από 70% τις πωλήσεις αυτοκινήτων της General Motors στην Κίνα τον Ιούλιο. Η Semiconductor Manufacturing, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ της Κίνας, είπε ότι τα εργοστάσιά της θα χρησιμοποιηθούν πλήρως αυτό το τρίμηνο από ό,τι το προηγούμενο καθώς βελτιώνεται η ζήτηση.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα του κόσμου, ανακοίνωσε τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη σε περίπου μία δεκαετία το πρώτο τρίμηνο μετά την παγκόσμια κατάρρευση του εμπορίου. Οι εξαγωγές της χώρας άρχισαν να υποχωρούν τον Νοέμβριο και μειώθηκαν 21,8% σε αξία το πρώτο εξάμηνο του 2009, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα