Κοντά στα υψηλότερα μηνός το αργό

Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2009 06:21
UPD:06:32

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο εν μέσω εικασιών ότι η ζήτηση καυσίμων θα ανακάμψει καθώς φαίνεται ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την ύφεση.

Το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά μετά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα για πέμπτο μήνα, καθώς ο δανεισμός ρεκόρ και τα οικονομικά πακέτα στήριξης της κυβέρνησης οδήγησαν σε ανάκαμψη την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου. Σήμερα, έκθεση για τη βιομηχανία στις ΗΠΑ – της μεγαλύτερης οικονομίας κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο – ενδέχεται να δείξει ότι οι συνθήκες του Ιουλίου ήταν οι καλύτερες σε χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Σεπτεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 69,67 δολ. το βαρέλι, 22 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 10:48 π.μ. στη Σιγκαπούρη, μετά την αναρρίχησή του έως τα 69,75 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια σημείωσαν στις 31 Ιουλίου άνοδο 3,8% φθάνοντας τα 69,45 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 30 Ιουνίου, μετά την υποχώρηση του δολαρίου και την έκθεση που έδειξε ότι η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε λιγότερο από τις προβλέψεις το δεύτερο τρίμηνο. Φέτος τα συμβόλαια του καυσίμου έχουν σημειώσει άνοδο 56%.

Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο, μετά την ισχυροποίηση των αμερικανικών μετοχών, την διολίσθηση του δολαρίου και των ενδείξεων σταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο βιομηχανικός δείκτης στην Κίνα αυξήθηκε (εποχιακώς προσαρμοσμένος) στο 53,3 τον Ιούλιο από 53,2 τον Ιούνιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση την 1η Αυγούστου. ¶λλη έκθεση σήμερα έδειξε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού, αυξήθηκε τον Ιούλιο στα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους. Η κατανάλωση στην Κίνα αποτελεί περίπου το 45% της κατανάλωσης καυσίμων στην Ασία.

Το μπρεντ για παράδοση Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 61 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 72,31 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 10:40 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 72,18 δολ. το βαρέλι.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα