Ινδονησία: Μείωση του ελλείμματος προϋπολογισμού το 2010

Εν μέσω ενδείξεων ανάκαμψης
Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2009 07:02

Στη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού περισσότερο από το 1/3 θα προχωρήσει η Ινδονησία το επόμενο έτος, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας διέφυγε της χειρότερης παγκόσμιας ύφεσης.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,6% του ΑΠΕ το 2010 από 2,5% φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, κατά τη διάρκεια σημερινής ομιλίας του στη Βουλή, στην Τζακάρτα. Η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5% ίσως και περισσότερο το επόμενο έτος και ακόμα ταχύτερα τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η οικονομία της Ινδονησίας είχε καλύτερες επιδόσεις από τις γειτονικές της χώρες, καθώς βασίζεται λιγότερο στις εξαγωγές από τα άλλα ασιατικά κράτη. Οι βομβιστικές επιθέσεις στα ξενοδοχεία Ritz Carlton και JW Marriott στην Τζακάρτα τον μήνα που πέρασε, ίσως επιδράσουν λιγότερο στις δαπάνες των καταναλωτών, που αποτελούν περίπου τα 2/3 της οικονομίας της χώρας ύψους 433 δισ. δολαρίων.

Το πρώτο τρίμηνο η οικονομία αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό στη Νοτιο-Ανατολική Ασία το πρώτο τρίμηνο, κατά 4,4%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι οικονομίες της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας και της Ταϊλάνδης συρρικνώθηκαν την ίδια χρονική περίοδο καθώς η εξάρτησή τους από τις εξαγωγές της ώθησαν σε συρρίκνωση, τη μεγαλύτερη από τη Μεγάλη Ύφεση.

Ο πληθωρισμός το επόμενο έτος αναμένεται να κυμανθεί στο 5%. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,65% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και είχαν τη χαμηλότερη αύξηση σε εννέα χρόνια.

Το νόμισμα της Ινδονησίας, η ρουπία, είχε τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των κυριότερων ασιατικών νομισμάτων φέτος, και στο Χρηματιστήριο ο Jakarta Composite Index αναρριχήθηκε πλέον του 70% καθώς οι επενδυτές επιδίωξαν να ωφεληθούν από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία για τον προϋπολογισμό, η ρουπία προβλέπεται να κυμανθεί στις 10.000 ανά δολάριο ΗΠΑ το επόμενο έτος.

Τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία και άλλες πηγές θα αυξηθούν κατά 38,8 τρισ. ρουπίες το επόμενο έτος φθάνοντας στα 911,5 τρισ. ρουπίες, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Οι δαπάνες θα αγγίξουν το 1.009,5 τρισ. ρουπίες.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα