Γερμανία: Σε υψηλά τριετίας η επενδυτική εμπιστοσύνη

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2009 12:42
UPD:12:52

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών εκτινάχθηκε τον Αύγουστο ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία εν μέσω προσδοκιών ότι τα κυβερνητικά προγράμματα τόνωσης της οικονομίας και η άνοδος των εξαγωγών θα βοηθήσουν τη χώρα να εξέλθει από την ύφεση.

Πιο αναλυτικά, ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου ZEW ανήλθε στις 56,1 μονάδες έναντι 39,5 μονάδων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν άνοδο του παραπάνω δείκτη στις 45 μονάδες.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις για το ΑΕΠ φανερώνουν ότι οι προηγούμενες προσδοκίες των ειδικών των χρηματοοικονομικών αγορών επαληθεύτηκαν. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος για ευφορία. Η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται παράλληλα με την παγκόσμια οικονομία και ως εκ τούτου η ανάκαμψή της θα είναι σταδιακή», επισήμανε ο πρόεδρος του ινστιτούτου ZEW, Wolfgang Franz.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 0,3%.

«Το τρίτο τρίμηνο θα είναι σαφώς καλύτερο από το δεύτερο και εκτιμούμε ότι πρόκειται για ανάκαμψη οποία θα έχει διάρκεια», δήλωσε στο Bloomberg ο Joerg Lueschow, οικονομολόγος στη WestLB.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης αναφοράς DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης καταγράφει συνολικά κέρδη 41% από τις 6 Μαρτίου.

Στο κατώφλι της ανάκαμψης οι οικονομίες Κεντρ. και Αν. Ευρώπης

Ετοιμες να ακολουθήσουν τις οικονομίες της Δύσης στο χορό της ανάκαμψης φαίνονται οι οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σύμφωνα με μερίδα αναλυτών.

Αν και τους πρώτους μήνες του έτους οι περισσότερες οικονομίες της περιοχής είδαν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται με ρυθμούς - ρεκόρ, αναλυτές εκτιμούν ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει και η ανάκαμψη θα αρχίσει ήδη από τα τέλη του τρέχοντος έτους για να παγιωθεί το 2010.

Οι συγκεκριμένες οικονομίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές τους προς τη Γερμανία και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Όσο αυτές ήταν βυθισμένες στην ύφεση, έβλεπαν τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών να συρρικνώνονται και την ανεργία να καλπάζει.

Η απροσδόκητη ωστόσο επιστροφή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας και της Γαλλίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης γεννά ελπίδες και για τα νεώτερα μέλη της Ε.Ε. Τις καλύτερες προοπτικές σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg παρουσιάζουν η Τσεχία και η Πολωνία.

Πηγές: Bloomberg, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα