Βρετανία: Σταθερός στο 1,8% ο πληθωρισμός Ιουλίου

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2009 12:33

Στο 1,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Βρετανίας τον Ιούλιο –μια αιφνιδιαστική εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα DVD και τα ποτά και σηματοδοτεί την απομάκρυνση της οικονομίας από το ενδεχόμενο του αποπληθωρισμού παράλληλα με την υποχώρηση της ύφεσης.

Η ετήσια άνοδος των τιμών στα καταναλωτικά αγαθά κυμάνθηκε στα επίπεδα Ιουνίου –τα χαμηλότερα μετά το Σεπτέμβριο 2007, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στο Λονδίνο. Και οι 31 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg News, πάντως, εκτιμούν υποχώρηση των επιπέδων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ είχε δηλώσει ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να εμφανίσει βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις χωρίς να υπερβεί τις δύο ποσοστιαίες μονάδες. Οι αξιωματούχοι της βρετανικής κεντρικής τράπεζας έχουν επεκτείνει το πρόγραμμα τύπωσης νέου χρήματος πέραν του αρχικού ορίου προκειμένου να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και να εξαλείψουν την απειλή του αποπληθωρισμού.

«Ο πληθωρισμός αποδείχθηκε πιο επίμονος φέτος απ’ ό,τι περιμέναμε. Πιστεύω ότι οι ετεροχρονισμένες επιπτώσεις της ύφεσης θα πιέσουν προς τα κάτω τον πληθωρισμό τους προσεχείς μήνες», σχολιάζει ο Τζορτζ Μπάκλεϊ, κορυφαίος οικονομολόγος της Deutsche Bank AG στο Λονδίνο.

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα