Επέκταση του χρονικού ορίου για το σφράγισμα των επιταγών από τις τράπεζες και την αναγγελία στον Τειρεσία, από 8+8 ημέρες που ισχύει σήμερα, σε 30 ημέρες, παρατείνοντας έτσι το διάστημα στο οποίο μια επιχείρηση θα μπορέσει να φανεί συνεπής στην συγκεκριμένη υποχρέωσή της, προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση των στοιχείων σχετικά με τις ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές.
Προτείνει επίσης την άρση των ποινικών κυρώσεων και μη καταχώρηση στον «Τειρεσία» των ακάλυπτων επιταγών κάτω των 3000 € και των σχετικών με αυτές διαταγών πληρωμής και διατήρηση μόνο των αστικών μέσων είσπραξής τους.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η «εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων θα δώσει μία “ανάσα” στους συναδέλφους που βρίσκονται σε δυσχερή θέση και θα βοηθήσει στην ομαλότερη λειτουργία της αγοράς, τόσο στην παρούσα φάση, όσον και κυρίως αύριο που η ύφεση θα δώσει την θέση της στην ανάπτυξη, στην οποία οι επιχειρήσεις θα εισέλθουν χωρίς τις επιπτώσεις από την καταχώρηση στα μαύρα κατάστιχα της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ».
Σε επίπεδο - ρεκόρ η αξία των ακάλυπτων επιταγών
Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, το επίπεδο-ρεκόρ των 2 δισ. ευρώ άγγιξε στο τέλος Ιουλίου η αξία των ακάλυπτων επιταγών. Είναι υπερτριπλάσια σε σχέση με το επτάμηνο του 2008, ενώ υπερβαίνει κατά πολύ τα μεγέθη του συνόλου του 2008 οπότε καταγράφηκε αξία ύψους 1,29 δισ. ευρώ.
Τον Ιούλιο, πάντως, σημειώθηκε υποχώρηση του αριθμού και της αξίας των ακάλυπτων έναντι του προηγούμενου μήνα. Ανοδικά κινήθηκαν σε ετήσια βάση και οι απλήρωτες συναλλαγματικές.
Η πορεία των δεικτών ασφυξίας σε συνδυασμό με τη «γκρίζα» ζώνη των μεταχρονολογημένων επιταγών -ο αριθμός και η αξία των οποίων είναι απροσδιόριστα, όπως απρόβλεπτος είναι ο τρόπος που θα διεκπεραιωθούν, αν δηλαδή θα υπάρξει πρόβλημα στην κάλυψή τους- σφίγγουν τον κλοιό στον οποίο βρίσκεται η αγορά από τον Οκτώβριο του 2008 και πολύ πιο έντονα από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Η στρέβλωση των μεταχρονολογημένων επιταγών αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο εν μέσω της κρίσης και από όλες τις πλευρές επισημαίνεται ότι θα πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο για το σταδιακό περιορισμό μέχρι την εξαφάνισή τους και την παράλληλη αντικατάστασή τους με θεσμούς, όπως το factoring ή οι εντολές μεταφοράς κεφαλαίων, κάτι που πάντως φαίνεται πολύ μακρινό υπό τις παρούσες συνθήκες.