BoE: Απορρίφθηκε η πρόταση Κινγκ για αύξηση του ποσού αγοράς ομολόγων

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2009 13:12

Στο κενό έπεσε η πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ και δύο ακόμη αξιωματούχων που πρότειναν την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την τράπεζα στα 200 δισ. λίρες, καθώς η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ χαμηλότερου ποσού.

Με υποτίμηση της λίρας αντέδρασε η αγορά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την 9μελή Επιτροπή Νομισματική Πολιτική, οποία απέρριψε την πρόταση αύξησης του ποσού κατά 50 δισ. λίρες με 6 ψήφους κατά και 3 υπέρ.

«Όλα τα μέλη συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίες οι σημαντικές αγορές τίτλων το προσεχές τρίμηνο», αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης. «Οι αντιρρήσεις έγκεινται στην αύξηση του ποσού δαπάνης κατά 50 δισ. λίρες, η οποία θα συνεπαγόταν ενδεχομένως χαμηλότερα τραπεζικά επιτόκια από αυτά που υποδηλώνουν οι αποδόσεις της αγοράς προκειμένου να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στα επίπεδα του 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».

Εντυπωσιασμένος δηλώνει ο Κόλις Έλις, οικονομολόγος της Daiwa Securities SMBC και πρώην αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης. «Με αυτόν τον τρόπο η τράπεζα στέλνει σαφές μήνυμα ότι είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί –κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Το πιθανότερο είναι να προβεί σε πρόσθετες αγορές και στη συνέχεια να αυξήσει τα επιτόκια στη διάρκεια του επόμενου έτους», επισημαίνει.

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα