Η Ελβετία εκτόπισε τις ΗΠΑ από το βάθρο της ανταγωνιστικότερης οικονομίας

Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2009 12:23

Τον τίτλο του παγκόσμιου «πρωταθλητή» στην ανταγωνιστικότητα έκλεψε η Ελβετία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον τίτλο του παγκόσμιου «πρωταθλητή» στην ανταγωνιστικότητα έκλεψε η Ελβετία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας της αύξησης του δημόσιου χρέους μετά τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οδηγηθεί σε σημαντικές μακροοικονομικές ανισότητες τα τελευταία χρόνια. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα που συσσωρεύονται οδήγησαν σε αυξημένα επίπεδα δημόσιου χρέους», αναφέρει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην ετήσια έκθεσή του.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται πλέον οι ΗΠΑ, με τη Σινγκαπούρη, τη Σουηδία και τη Δανία να έπονται στην κατάταξη των 133 κρατών που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Φόρουμ.

Με βάση το κριτήριο της «μακροοικονομικής σταθερότητας», η Ουάσινγκτον βρίσκεται σήμερα στη 93η θέση, ενώ τον περασμένο χρόνο βρισκόταν στην 66η θέση.

Επίσης, μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί η ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης που δείχνουν οι παράγοντες της αγοράς στον τομέα του εκσυγχρονισμού του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Η κλιμακούμενη εξασθένιση μετά από μια σειρά χτυπημάτων είχαν φέτος ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των ΗΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Η μειωμένη αποτελεσματικότητα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου ορθώνει ένα ακόμη εμπόδιο στη γρήγορη ανάκαμψή της, παρά τις ενδείξεις για έξοδο από την ύφεση, αναφέρει το WEF. Η Ελβετία, από την άλλη, επιβραβεύτηκε για τη σταθερότητα της αγοράς της και την ικανότητά της να πρωτοπορεί.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα