Ιαπωνία: Χαμηλότερη η οικονομική ανάπτυξη

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009 05:43
UPD:09:57

Με ρυθμό χαμηλότερο των εκτιμήσεων αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της Ιαπωνίας, καθώς οι εταιρείες μείωσαν τις δαπάνες τους και τα αποθέματα περιορίστηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε ετησίως κατά 2,3% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, χαμηλότερα από την ανάπτυξη του 3,7% που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα.

Τα σημερινά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας είναι πιο αδύναμη απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί και εντείνουν την πίεση στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της χώρας.

Με την ανεργία να έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και με το 1/3 των βιομηχανιών να είναι ανενεργό, η ιαπωνική ανάπτυξη είναι πιθανόν να εξαρτηθεί από την εξωτερική ζήτηση.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6%, χαμηλότερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 0,9% τον περασμένο μήνα.

Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα επιβραδύνθηκε για τέταρτο μήνα τον Ιούλιο, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 36,5% και ο δείκτης ανεργίας αναρριχήθηκε 5,7%, τα μέγιστα από το 1953. Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού, δείκτης των δαπανών κεφαλαίου, μειώθηκαν 9,3%.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα