Κίνα: 12,3% η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009 05:49
UPD:06:00

Με ταχύτερο ρυθμό αυξήθηκε τον Αύγουστο στην Κίνα η βιομηχανική παραγωγή, σηματοδοτώντας ισχυροποίηση της ανάκαμψης στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου.

Η παραγωγή αυξήθηκε 12,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά την άνοδό της κατά 10,8% τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Πεκίνο. Κατά μέσον όρο 15 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg εκτιμούσαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημειώσει αύξηση 11,8%.

Χθες ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Ζιαμπάο είπε ότι το πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 4 τρισ. γιουάν (585 δισ. δολ.), ο δανεισμός ρεκόρ, η ανάκαμψη των επενδύσεων σε ακίνητα και οι πωλήσεις, εξισορρόπησαν τη μείωση των εξαγωγών και βοήθησαν την Κίνα να ανακάμψει από την παγκόσμια ύφεση.

Έως και τις 31 Αυγούστου οι επενδύσεις σε υποδομές στην Κίνα αυξήθηκαν 33%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, με υψηλότερο ρυθμό από την ανάπτυξη του 32,9% τον Ιούλιο και του 32,7% που προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές.

Αύξηση 15,3% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αύξηση κατά 15,2% τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 1,2% τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και κατά έβδομο συνεχόμενο μήνα, δίνοντας στην κεντρική τράπεζα περισσότερο χώρο να διατηρήσει τα επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών για να τονώσει την ανάπτυξη. Οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν 7,9% έναντι της μείωσης ρεκόρ του 8,2% τον μήνα που πέρασε.

Οι επενδύσεις στην ανάπτυξη ακινήτων αυξήθηκαν 14,7% το οκτάμηνο μετά από άνοδο 11,6% το επτάμηνο του έτους, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας. Οι τιμές κατοικιών σε 70 πόλεις αυξήθηκαν 2% τον Αύγουστο και με τον ταχύτερο ρυθμό σε 11 μήνες.

Ο δείκτης ανεργίας στα αστικά κέντρα στο 4,3% περιορίζει τη σημασία της απασχόλησης επειδή δεν περιλαμβάνει τους μετανάστες εργαζομένους.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα