Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να πούμε ότι η χρηματοοικονομική κρίση πέρασε, τόνισε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε δηλώσεις του στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTL Z.
Επεσήμανε, πάντως, ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ όσον αφορά στις προσπάθειες που αυτή καταβάλλει για τη σταθερότητα των τιμών.
«Θα επιτύχουμε σταθερότητα των τιμών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τρισέ.
Αναφερόμενος στους κανονισμούς για τα μπόνους των τραπεζικών στελεχών, τόνισε ότι θα πρέπει να σεβαστούν κάποιους τοπικούς παράγοντες και να λάβουν υπόψη την παγκόσμια οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.
Η επιτήρηση των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και των αγορών χρειάζεται να βελτιωθεί «και εργαζόμαστε πολύ, πολύ ενεργά πάνω σε αυτό», πρόσθεσε ο διοικητής της ΕΚΤ.
Οι δηλώσεις Τρισέ είναι στο ίδιο μήκος με πρόσφατα σχόλια άλλων ειδικών, οι οποίοι, αν και συμφωνούν ότι τα χειρότερα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την πραγματική οικονομία έχουν παρέλθει, σπεύδουν να επισημάνουν ότι οι προκλήσεις και στα δύο μέτωπα επιμένουν.
Έχοντας επανειλημμένα εκφράσει τις επιφυλάξεις τους ως προς τις προοπτικές ουσιαστικής ανάκαμψης της οικονομίας, ο διακεκριμένος οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς προειδοποίησε χθες για την «υγεία» του τραπεζικού συστήματος.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, επεσήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει στη ρίζα τους τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και να αποτρέψει τη γιγάντωση τραπεζικών οργανισμών.
Εντωμεταξύ, το μέλος της ΕΚΤ Νουτ Βέλινκ σημείωσε χθες ότι η ανάκαμψη θα είναι «πολύ αργή» και προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος νέας διολίσθησης στην ύφεση δεν έχει αποκλειστεί – κάτι που επισημαίνουν και οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.
Ενθαρρυντικά στοιχεία από τη Γερμανία
Θετικά, αν και όχι στο βαθμό που αναμενόταν, ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία. Σύμφωνα με το ινστιτούτο ZEW, ο δείκτης προσδοκιών ενισχύθηκε το Σεπτέμβριο στις 57,7 μονάδες από 56,1 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη στις 60 μονάδες.
Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών ανήλθε στις -74,0 μονάδες από -77,2 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα, με τους οικονομολόγους να αναμένουν αύξησή του στις -68 μονάδες.