«Η πράσινη οικονομία δείχνει την έξοδο από την κρίση»

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009 14:30

Την πράσινη ενέργεια θεωρεί προϋπόθεση για την ουσιαστική ανάκαμψη των οικονομικών από την ύφεση ο διακεκριμένος αμερικανός οικονομολόγος, Τζέφρι Ζακς.

«Ένα χρόνο μετά τον χρηματοπιστωτικό πανικό [...], οι αγορές επιστρέφουν στην ομαλότητα», δήλωσε ο Τζέφρι Ζακς, οικονομικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (CNUCED) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη. «Οι ανησυχίες διαλύθηκαν εν μέρει χάρη στη δράση των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων για αντιμετώπιση του πανικού», προσέθεσε.

Πάντως ο οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια εξήγησε ότι η παγκόσμια οικονομική κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά ευάλωτη», ακόμη και «επίφοβη» σε κάποιες περιοχές του πλανήτη.

Η λύση για έξοδο από την κρίση δεν κρύβεται στα δημοσιονομικά, καθώς δεν μπορούν «να στηριχθούν σε μακροπρόθεσμη βάση», υποστηρίζει ο Ζακς, ο οποίος εκτιμά πως ο δρόμος της ανάκαμψης περνά από δυναμικά προγράμματα επενδύσεων στον τομέα των πράσινων τεχνολογιών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Ζακς προειδοποίησε τα κράτη πρέπει να πετύχουν μια συμφωνία στην προσεχή σύνοδο κορυφής για το κλίμα που θα διεξαχθεί το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη. «Αν χάσουμε την Κοπεγχάγη, οι μακροοικονομικές συνέπειες θα είναι σοβαρές», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα