Χαλαρώνει τη στάση της για τα μπόνους η Γαλλία

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009 14:19

Σαφείς και χειροπιαστούς περιορισμούς στα μπόνους του χρηματοοικονομικού τομέα ζητά η Γαλλία από τη σύνοδο κορυφής των 20 μεγαλύτερων οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα, υιοθετώντας, ωστόσο, μια πιο ελαστική στάση δια στόματος Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη ότι «δεν είμαστε τόσο στενόμυαλοι ώστε να ζητάμε έναν συγκεκριμένο αριθμό. Θέλουμε, όμως, κάτι που να μπορεί να αναλυθεί σε συγκεκριμένες παραμέτρους, κάτι που θα περιορίσει ουσιαστικά το πλαίσιο των απολαβών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ, η ατζέντα της συνόδου κορυφής στο Πίτσμπουργκ θα περιλαμβάνει μια σειρά από ειδικά θέματα, όπως τα ποσοστά κεφαλαιακών απαιτήσεων στις τράπεζες, η ρύθμιση των παραγώγων της εξωχρηματιστηριακής αγοράς και εποπτεία των φορολογικών παραδείσων.

Τόνισε, επίσης, ότι τα πακέτα των αμοιβών θα συζητηθούν με τη δέουσα προσοχή και θα αντιμετωπιστούν ως ένας τρόπος προτροπής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να υιοθετήσουν πιο συνετές πρακτικές διαχείρισης κινδύνου.

Οι παρατηρήσεις της κας Λαγκάρντ σηματοδοτεί άμβλυνση της στάσης της γαλλικής κυβέρνησης στο θέμα των μπόνους στον τραπεζικό τομέα που υιοθέτησε πρώτος ο Γάλλος πρωθυπουργός Νικολά Σαρκοζί.

Τα περισσότερα κράτη συντάσσονται με τη θέση της Γαλλίας και συμφωνούν ότι τα μπόνους πρέπει να ανακαλούνται σε περίπτωση επιδείνωσης των επιδόσεων μιας εταιρείας. Εκεί που υπάρχουν διαφορές είναι στη δριμύτητα των κανονισμών που θα θεσμοθετηθούν.

Πηγή: The Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα