ΗΠΑ: Επιδείνωση βιοτικού επιπέδου

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009 11:01

Πτώση για πρώτη φορά μετά το 1970 σημείωσε ο αριθμός των γεννήσεων στους μετανάστες των Ηνωμένων Πολιτειών, εξαιτίας της ύφεσης και της επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας στην άλλοτε «γη της επαγγελίας».

Η συρρίκνωση του κατασκευαστικού κλάδου και η επακόλουθη μείωση των θέσεων εργασίας αποθάρρυνε πολλούς κατοίκους άλλων κρατών, κυρίως του Μεξικού, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «American Community Survey» του Census Bureau. Η έκθεση υποδεικνύει, μεταξύ των άλλων, τις επιπτώσεις της ύφεσης στη ζωή των Αμερικανών –πτώση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης, μετακόμιση σε άλλες οικογένειες, αναβολή γάμων.

Το 2008 ζούσαν στις ΗΠΑ 38 εκατ. αλλοδαπών –100.000 λιγότεροι με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ανάλυση του Census. Το διάστημα 2006-2008, οι αλλοδαποί στη χώρα αυξάνονταν κατά ένα εκατομμύριο ετησίως, ενώ το 2007 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο μισό.

Παρότι ο ακριβής αριθμός των μεταναστών που εισρέουν και διαμένουν στις ΗΠΑ είναι δύσκολο να υπολογιστεί εξαιτίας των λαθρομεταναστών, η εν λόγω έρευνα υποστηρίζει ότι πέρσι λιγότεροι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα αμερικανικά σύνορα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ισχυρό πλήγμα έχει δεχθεί από τη διεθνή ύφεση και το βιοτικό επίπεδο του μέσου Αμερικανού. Συγκεκριμένα, το μέσο ετήσιο εισόδημα των Αμερικανών σημείωσε πτώση σε 27 πολιτείες, ενώ το ποσοστό της ιδιοκτησίας στον πληθυσμό υποχώρησε στο 66,6% το 2008 –στα χαμηλότερα επίπεδα μετά το 2002– από 67,2% το 2007.

Πηγή: The Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα