Τζ. Σόρος: Η Ευρώπη θα ανακάμψει ταχύτερα από τις ΗΠΑ

Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2009 15:26

Αργή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, εξαιτίας των «κατά βάση χρεοκοπημένων» χρηματοοικονομικών εταιρειών και των υπερχρεωμένων καταναλωτών, «βλέπει» ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

«Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα είναι πολύ αργή», επεσήμανε κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στην Κωνσταντινούπολη, όπου ξεκινούν αύριο οι ετήσιες συνελεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Από τις αρχές της κρίσης, πριν από περίπου δύο χρόνια, οι χρηματοοικονομικές εταιρείες στην Αμερική έχουν προχωρήσει σε διαγραφές συνολικού ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων, ενώ τα ποσοστά αποταμιεύσεων στις ΗΠΑ έχουν αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών.

Ο Σόρος εκτίμησε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει δεχθεί μικρότερο πλήγμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδεχομένως να αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας νωρίτερα από τη Φέντεραλ Ριζέρβ. «Είναι πολύ νωρίς να γίνει κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το οποίο αναμένει για την επόμενη χρονιά ανάπτυξη 1,5% στις ΗΠΑ – ποσοστό πενταπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο της Ευρωζώνης.

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα