Πειραιάς: Εν αναμονή της λύσης στο αδιέξοδο

Γ. Πεταλωτής: Καμία σκέψη να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009 13:43
UPD:16:28

Δεν υπάρχει σκέψη προσφυγής στη δικαιοσύνη ώστε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, ξεκαθάρισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Γι΄αυτό ακριβώς ακολουθούμε μια πορεία επίλυσης του ζητήματος μέσω του διαλόγου», σημείωσε, διευκρινίζοντας παράλληλα πως δεν τίθεται θέμα να δοθεί διορία στους εργαζόμενους για τη λήξη της απεργίας τους.

Αρνητική ήταν απάντηση του κ. Πεταλωτή και στο ερώτημα αν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης να δοθεί και ο προβλήτας 1. «Δεν υπάρχει θέμα», δήλωσε κατηγορηματικά.

Με αφορμή τέλος δηλώσεις στελεχών της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως «παραλάβαμε μια σύμβαση για την οποία είχαμε διατυπώσει πολλές επιφυλάξεις». «Χρέος της κυβέρνησης», πρόσθεσε, «είναι να διαχειριστεί την κατάσταση». Όπως είπε, η «επιτυχία» της κυβέρνησης συνίσταται στο ότι υπάρχει εν εξελίξει μια κινητικότητα και διάλογος ανάμεσα στους εργαζόμενους και την ΣΕΠ, ώστε να βγούμε από την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Εφόσον υπάρχει διάλογος σε εξέλιξη, δεν υπάρχει απόλυτη αδιαλλαξία, υποστήριξε.

Ερωτηθείς εξάλλου για αποφάσεις που υπέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ λίγο πριν τις εκλογές, οι οποίες φέρεται να επιδεινώνουν αυτή τη στιγμή το διάλογο, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι η κυβέρνηση τις εξετάζει και κάποιες τις έχει ήδη «παγώσει».

Την ίδια ώρα, εν αναμονή της λύσης στο αδιέξοδο με το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο Λιμάνι του Περαιά είναι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές, με τα βλέμματα στραμμένα στη νέα συνάντηση που ενδεχομένως να έχει σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, με την Ομοσπονδία των λιμενεργατών. Μέχρι στιγμής πάντως το νέο κρίσιμο ραντεβού δεν επιβεβαιώνεται από καμία πλευρά.

Eν τω μεταξύ την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε νωρίτερα, το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων.

Χθες η κ. Κατσέλη κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα «παγώματος» της σύμβασης παραχώρησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως ζητούν οι συνδικαλιστές που κρατούν το Λιμάνι κλειστό για 15 ημέρες.

Παράλληλα, και η Cosco έχει καταστήσει σαφές για να ξεκινήσει ο διάλογος σχετικά με την πορεία υλοποίησης της σύμβασης, θα πρέπει να λειτουργήσει το Σ.ΕΜΠΟ. ομαλά.

Επίσης, η υπουργός κάλεσε τους εργαζομένους να καταθέσουν εγγράφως τις θέσεις τους για τα εργασιακά ζητήματα, τα οποία τίθενται στη σύμβαση. «Περιμένω την απάντησή τους και ελπίζω ότι κι εκείνοι θα κατανοήσουν ότι τα λιμάνια πρέπει να είναι ανοικτά, τα λιμάνια πρέπει να λειτουργήσουν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, εξυπηρετώντας, αν θέλετε, όλους μας, και τους καταναλωτές και, βεβαίως, να εξασφαλίζονται και τα εργασιακά τους δικαιώματα», σημείωσε η κ. Κατσέλη.

Στο πλευρό των εργαζομένων ο Αλέξης Τσίπρας

«Επαναδιαπραγμάτευση που θα έχει σαν στόχο να δώσει ακόμα περισσότερα στην COSCO, θα είναι μια επαναδιαπραγμάτευση παρωδία και δεν πρόκειται κανείς να ξεγελαστεί», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στον Πειραιά με τη διοίκηση του ΟΛΠ και τους λιμενεργάτες.

«Επαναδιαπραγμάτευση που θα έχει σαν στόχο να δώσει ακόμα περισσότερα στην COSCO, θα είναι μια επαναδιαπραγμάτευση παρωδία και δεν πρόκειται κανείς να ξεγελαστεί», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στον Πειραιά με τη διοίκηση του ΟΛΠ και τους λιμενεργάτες.

«Τώρα -παρατήρησε- η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει δείγματα γραφής». «Θα ακολουθήσει την πεπατημένη; Την πεπατημένη μετά τις εκλογές να αναιρούνται οι προεκλογικές υποσχέσεις; Προεκλογικά να βγάζουμε φλας αριστερά και μετεκλογικά να στρίβουμε δεξιά;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε : «Οι μέρες του μέλιτος ήταν λίγες ... η νέα κυβέρνηση καλείται πολύ σύντομα να δώσει εξετάσεις».

Α. Τσίπρας: H κοινωνία είναι με το μέρος των λιμενεργατών

Α. Τσίπρας: H κοινωνία είναι με το μέρος των λιμενεργατών

«Η αποικιοκρατική σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση και που η σημερινή λέει ότι θα αναθεωρήσει, δεν μας λέει όμως προς ποια κατεύθυνση, με ποιο πολιτικό στόχο, είναι μια σύμβαση που εκχωρεί ακόμα και τον πυρήνα του κυριαρχικού κρατικού δικαιώματος της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης σε ιδιωτικά συμφέροντα», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και γενικότερα το λαό και να κάμψει τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, ισχυριζόμενη ότι επιχειρεί να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO», υποστηρίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στο Λιμάνι του Πειραιά.

«Στην πραγματικότητα -τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα- ο διάλογος που στήνει με την πολυεθνική εταιρεία μόνο το πάγωμα και την ακύρωση της συμφωνίας δεν έχει στόχο, αλλά τη διαπραγμάτευση για την παραχώρηση και άλλων τμημάτων και λειτουργιών του ΟΛΠ. Αυτό αποκάλυψε η υπουργός δηλώνοντας ότι διαπραγματεύεται και την προβλήτα Ι, εκτός από τη ΙΙ (ΣΕΜΠΟ) που έχει ήδη εκχωρηθεί».

Παράλληλα το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «επικίνδυνη τη θέση στελεχών της ΝΔ, που υιοθετείται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στηρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ, ότι οι κινητοποιήσεις κατά της σύμβασης και η απαίτηση να μην εκχωρηθεί - ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι θίγει το διεθνές κύρος της χώρας, και θα έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η υιοθέτηση αυτής της θέσης σημαίνει ότι ο λαός δεν έχει το δικαίωμα με την πάλη του να ακυρώνει νόμους και συμφωνίες που υπογράφουν οι κυβερνήσεις στο όνομά του. Κριτήριο για το κύρος της χώρας δεν είναι η γνώμη των κεφαλαιούχων που ληστεύουν με κάθε μέσο τους λαούς, αλλά το τι συμφέρει το λαό».

Όπως υποστηρίζει ο Περισσός, «οι αρνητικές συνέπειες για το λαό από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, οικονομικές και όχι μόνο, θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες από αυτές που θα έχει η ακύρωση της συμφωνίας».

Καταλήγοντας, το ΚΚΕ καλεί τους τους εργαζομένους «να καταδικάσουν τη συκοφαντική, τρομοκρατική, εκβιαστική παρέμβαση όλων των εργοδοτικών φορέων του Πειραιά και της χώρας κατά της απεργίας των λιμενεργατών». «Η σύσσωμη υπεράσπιση της ιδιωτικοποίησης αποδείχνει το ποια τάξη υπηρετεί η πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

ΛΑ.Ο.Σ: Να μην διώξουμε τους Κινέζους από τη Μεσόγειο

Την πρότασή του για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Cosco επανέλαβε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, καλώντας την κυβέρνηση να διαχειριστεί το ζήτημα με ευθύνη.

Γ. Καρατζαφέρης: Διπλωματική ήττα αν φύγουν οι Κινέζοι από τη Μεσόγειο

Γ. Καρατζαφέρης: Διπλωματική ήττα αν φύγουν οι Κινέζοι από τη Μεσόγειο

«Η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει πολύ μεγαλύτερα ποσά, αλλά από την άλλη πλευρά, βεβαίως, να μην κάνουμε και το χατίρι κάποιων να διώξουμε τους Κινέζους από τη Μεσόγειο γιατί και αυτό θα είναι μια διπλωματική ήττα», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

«Απώλεια κερδών για την COSCO λόγω της απεργίας»

Εν τω μεταξύ δημοσίευμα της εφημερίδας South China Morning Post αναφέρεται στις πιθανές συνέπειες της συνεχιζόμενης απεργίας των λιμενεργατών του Πειραιά για την κερδοφορία της COSCO Pacific.

Σύμφωνα το δημοσίευμα που επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών, το λιμάνι του Πειραιά δεν θα αποφέρει καθόλου κέρδη στην κινεζική εταιρεία τον επόμενο χρόνο.

Το δημοσίευμα της South China Morning Post ολοκληρώνεται με σύντομη αναφορά στη σύμβαση παραχώρησης τμήματος του Λιμένος Πειραιώς στην COSCO για τα επόμενα 35 χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΠ



Σχολιασμένα