Πάνω από τα 2,6 δισ. ευρώ ανήλθαν τα «φέσια» στην αγορά το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τειρεσίας ΑΕ.
Πιο συγκεκριμένα, η συνολική αξία των επιταγών και συναλλαγματικών που αποδείχθηκαν ακάλυπτες από τις αρχές της χρονιάς διαμορφώθηκε στα 2,604 δισ. ευρώ από 1,273 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Η αξία των ακάλυπτων επιταγών στο εννεάμηνο ανήλθε στα 2,420 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 153% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σε τεμάχια, οι ακάλυπτες έφθασαν τις 245.788, σημειώνοντας αύξηση 165,41%.
Η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε στα 184,118 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 63,58% σε σχέση με πέρυσι. Σε τεμάχια, οι απλήρωτες συναλλαγματικές αυξήθηκαν κατά 49,45% στις 113.042.
Μόνο το Σεπτέμβριο, καταγράφηκαν 26.384 ακάλυπτες επιταγές συνολικής αξίας 256,088 εκατ. ευρώ. Επίσης, δεν πληρώθηκαν 15.485 συναλλαγματικές, αξίας 24,477 εκατ. ευρώ.
ΣΥΝ: Η αγορά βουλιάζει
«Η εκτόξευση των ακάλυπτων επιταγών αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση της αρνητικής πορείας της οικονομικής δραστηριότητας. Σήμερα όλοι πια ομολογούν ότι η αγορά βουλιάζει», παρατήρησε ο ΣΥΝ.
Τόνισε μάλιστα πως «μπροστά σε αυτή την κατάσταση επιβάλλεται η κατάργηση της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ και η αντικατάστασή της από μια νέα δημόσια υπηρεσία που θα λειτουργεί με κοινωνικούς και αναπτυξιακούς όρους κάτω από δικαστικό και κοινωνικό έλεγχο».
Σημείωσε επίσης πως «έχει ωριμάσει η ανάγκη υιοθέτησης μιας στρατηγικής ελέγχου των τραπεζών με πρώτο βήμα τον πλήρη δημόσιο έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση φαίνεται πως κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Μόλις χθες διέψευσε τις πληροφορίες περί συγχώνευσης της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αρνούμενη τη δημιουργία ενός μικρού έστω δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα».
Επεσήμανε τέλος πως «την ίδια ώρα παρατηρείται μια καθίζηση των δημοσίων εσόδων» και ότι «είναι φανερό πως η ελληνική οικονομία βαδίζει στο δρόμο μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης».
«Η αντιστροφή αυτής της πορείας περνά μέσα απ’ την υιοθέτηση μιας αναπτυξιακής πολιτικής με πρωταγωνιστικό τον ρόλο των δημοσιών επενδύσεων και με παράλληλη ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων και της απασχόλησης», κατέληξε ο ΣΥΝ.