Ειδικό καθεστώς συνδιαχείρισης στον ΟΛΠ προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ) σε μια προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο λιμάνι του Πειραιά από τη συνεχιζόμενη απεργία των λιμενεργατών.
«Το ελληνικό εμπόριο είναι για άλλη μια φορά το θύμα των αντιπαραθέσεων στο λιμάνι με τις γνωστές επιβαρύνσεις, όπως επιπλέον έξοδα μεταφοράς, αποθήκευτρα, σταλίες, επίναυλοι και μεγάλης διάρκειας καθυστερήσεις, που όμως φέτος όχι μόνο δεν πρέπει να επωμισθούμε, αλλά ξεκάθαρα δεν έχουμε να τις πληρώσουμε. Οι συνέπειες είναι εκ των προτέρων γνωστές, αλλά και καταστροφικές, για το εμπόριο, την βιομηχανία, τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, τις εταιρείες τροφοδοσίας, τους μεταφορείς, τους εκτελωνιστές και φυσικά για τους Έλληνες καταναλωτές», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο γενικευμένης καθίζησης της αγοράς εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων.
Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος προτείνει να συμφωνηθεί μεταξύ των τριών πλευρών ένα ειδικό καθεστώς συνδιαχείρισης, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να παραδοθεί ο προβλήτας σε χρήση, ώστε οι πελάτες και χρήστες του λιμανιού του Πειραιά να αποφύγουν προσωρινές λύσεις με τον κίνδυνο επανάληψης παρόμοιων καταστάσεων και κυρίως να έχουν το δικαίωμα επιλογής μεταξύ δυο παρόχων στο ΣΕΜΠΟ».
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, στη δημοκρατία υπάρχουν δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Είναι σεβαστό το δημοκρατικό δικαίωμα της απεργίας, αλλά η πεμπτουσία της δημοκρατίας είναι ο διάλογος και η αλληλεγγύη, κάτι που δυστυχώς δεν διακρίνεται στις επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
«Μας λυπεί το γεγονός να βλέπουμε, εργασιακές ομάδες με μεγάλη συνδικαλιστική δύναμη να διαχειρίζονται τα προνόμια τους εναντίον 850.000 συναδέλφων τους, εργαζομένων στο εμπόριο και αντί να κερδίζουν την συμπάθεια και την συμπαράσταση της ελληνικής κοινωνίας, να την εξαγριώνουν και να την προκαλούν. Είναι επίσης ανησυχητικό με πόση ευκολία κάποιοι με τις αποφάσεις τους μπορούν να καταστρέψουν αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις», υπογραμμίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς.
Όπως επισημαίνει, «το οικονομικό κλίμα αυτή την περίοδο στην χώρα μας δεν βοηθά πρακτικές συνδικαλιστικής γυμναστικής», δηλώνοντας παράλληλα ότι θεωρεί υποκριτικό «να παρακινήσει τα μέλη του να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση, με εργασιακές ομάδες που συμβιώνουμε και συνεργαζόμαστε καθημερινά, παρά το γεγονός ότι επιμένουν να μας ταλαιπωρούν, να μας αγνοούν με τις αποφάσεις τους και να μας χρησιμοποιούν με τις ενέργειές τους».
Για να απαντηθούν μάλιστα πολλά αιτήματα και πιέσεις μελών του εμπορικού κόσμου στους θεσμοθετημένους φορείς του κλάδου μας, διευκρινίζεται ότι έχει κριθεί σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο και συγκεκριμένα στον ¶ρειο Πάγο, ότι η οποιαδήποτε αγωγή Συλλόγων, κατά Σωματείων της ΓΣΕΕ, δεν ευσταθεί. Ως εκ τούτου, αγωγές αποζημιώσεων δεν μπορούν να κατατεθούν σε συλλογικό επίπεδο, αλλά ατομικά ή μεμονωμένα από επιχειρήσεις για συγκεκριμένες ζημίες, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ΕΣΠ. Βεβαίως, προσθέτει, η Διοίκηση του ΟΛΠ έχει κάθε δικαίωμα κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων, όπως άλλωστε έχει κάνει επανειλημμένα στο παρελθόν.
Εξάλλου, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς καλεί όλους τους εμπλεκόμενους συνδικαλιστικούς φορείς του λιμανιού, να κάνουν όλοι μαζί έναν ειλικρινή διάλογο, να επικεντρωθούν στα μελανά σημεία της σύμβασης και να ονομάσουν τα συντεχνιακά συμφέροντα που φοβίζουν τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ, προτείνοντας ρεαλιστικές, ουσιαστικές και αποτελεσματικές λύσεις στη νέα Κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό, ώστε να πάρει τις τελικές αποφάσεις της.
«Στον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς, γνωρίζουμε πολύ καλά τον βαθμό δυσκολίας που υπάρχει στην επίλυση του συγκεκριμένου θέματος, αφού όχι μόνο η επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι στην παρούσα κατάσταση εφικτή, αλλά ούτε το "πάγωμα" της σύμβασης, που ουσιαστικά ζητούν οι εργαζόμενοι, όσο διαρκεί ο διάλογος και πρόταση του συλλόγου είναι να συμφωνηθεί μεταξύ των τριών πλευρών ένα ειδικό καθεστώς συνδιαχείρισης, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να παραδοθεί ο προβλήτας σε χρήση, ώστε οι πελάτες και χρήστες του λιμανιού του Πειραιά να αποφύγουν προσωρινές λύσεις με τον κίνδυνο επανάληψης παρόμοιων καταστάσεων και κυρίως να έχουν το δικαίωμα επιλογής μεταξύ δυο παρόχων στο ΣΕΜΠΟ», καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου, που κάνει λόγο για «ανάλγητες συμπεριφορές και αδιαπραγμάτευτες στάσεις» οι οποίες συνοδεύουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι.