ΥΠΟΙΚ: Στο 12,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα φέτος

«Μονοψήφιο το έλλειμμα το 2010»
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009 14:59
UPD:16:44
EPA/NICOLAS BOUVY

Στο 12,5% του ΑΕΠ αναμένεται να εκτιναχθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας το 2009, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Ecofin.

Απαντώντας στην κριτική ομολόγων του από την ΕΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποσχέθηκε να βελτιώσει την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που παρέχει η Ελλάδα, ενώ δεσμεύθηκε για δημοσιονομική εξυγίανση από το επόμενο έτος.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Σημαντική επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας

Γ. Παπακωνσταντίνου: Σημαντική επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας

«Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε την εξυγίανση (των δημόσιων οικονομικών) το 2010, θα είναι διαρθρωτικά, όχι έκτακτα μέτρα», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη Τύπου κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, και τόνισε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί σε μονοψήφιο νούμερο το 2010, δηλαδή, τουλάχιστον κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Ο υπουργός Οικονομικών απέδωσε τη μεγάλη απόκλιση στα δημοσιονομικά στοιχεία -σε σχέση με τη νέα εκτίμηση- σε τρεις λόγους: Πρώτον στην αρνητική οικονομική συγκυρία, δεύτερον στην υπερεκτίμηση των εσόδων, στην ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών και στην κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τρίτον, στην απόκρυψη σημαντικών στοιχείων.

«Σχεδιάζουμε νέο νόμο έως το Φεβρουάριο του επόμενου χρόνου, θα αλλάξει τη θεμελιώδη μηχανική του φοροεισπρακτικού συστήματος, που δυστυχώς κατέρρευσε τους τελευταίους μήνες» πρόσθεσε.

Εξάλλου, ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η στήριξη της εργασίας για τους νέους και η εξασφάλιση πόρων για επενδύσεις στην παιδεία και στην πράσινη ανάπτυξη που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. Όπως τόνισε, η στήριξη της ελληνικής οικονομίας με αυτούς τους τρόπους είναι αναγκαία και απολύτως συμβατή με το πρόγραμμα εξυγίανσης που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανησυχία Eurogroup για την ελληνική οικονομία

Ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε επίσης να βελτιώσει την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που παρέχει η Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποτιμήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, εν μέρει διότι δεν συμπεριέλαβε κάποια στοιχεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στο 6% του ΑΕΠ φέτος.

«Σκοπεύουμε να κινηθούμε με συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι τέτοιου είδους προβλήματα θα αντιμετωπιστούν», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα καταστήσει ανεξάρτητη την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας και θα κόψει τις στενές της σχέσεις με την πολιτική διοίκηση, προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των αριθμών.

Με την ελληνική οικονομία να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,5% φέτος, ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου ίσως να είναι λίγο υψηλότερες από τα 62-63 δισ. ευρώ που προβλεπόταν μέχρι τώρα. «Θα υπάρξει ανάγκη για επιπλέον δανεισμό, θα είμαστε πολύ προσεκτικοί», τόνισε.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα