Αυστηρή προειδοποίηση από την ΤτΕ για το έλλειμμα

Ζητά «τολμηρές αλλά αναγκαίες» μεταρρυθμίσεις
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009 11:19
UPD:15:28

Έκκληση προς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 5% του ΑΕΠ την επόμενη διετία απευθύνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική.

Έκκληση προς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 5% του ΑΕΠ την επόμενη διετία απευθύνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική.

«Απαιτείται μείωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ελλείμματος σωρευτικά κατά 5% του ΑΕΠ τη διετία 2010-2011 και στη συνέχεια κατά 1,5-2% του ΑΕΠ ετησίως επί σειρά ετών», τονίζει η ΤτΕ στην έκθεσή της, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Διάλογος Φ. Πετσάλνικου - Γ. Προβόπουλου

Διάλογος Φ. Πετσάλνικου - Γ. Προβόπουλου

Όπως προειδοποιεί η ΤτΕ, χώρες όπως η Ελλάδα με «δίδυμα» ελλείμματα και χρέη αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο για δυσχερέστερη και πιο αργή έξοδο από την κρίση και παρατεταμένη περίοδο χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

«Για το λόγο αυτό, επείγει η άμεση εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου που θα περιλαμβάνει τολμηρές αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Πρώτη προτεραιότητα του σχεδίου πρέπει να είναι η δημοσιονομική εξυγίανση σε συνδυασμό (α) με ανακατανομή των δημόσιων δαπανών υπέρ εκείνων που έχουν το μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα και συμβάλλουν στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και (β) με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως όσες έχουν μηδενικό ή χαμηλό δημοσιονομικό κόστος, οι οποίες μπορούν άμεσα να τονώσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές», επισημαίνει η ΤτΕ.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, ο βασικός άξονας του προγράμματος πρέπει να είναι: «φρένο στα ελλείμματα – επιτάχυνση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το δίλημμα της οικονομικής πολιτικής σήμερα, δηλαδή πώς να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση με τρόπο που δεν θα παραβλάπτει, αλλά αντίθετα θα τονώνει την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το 2008 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 5,6% του ΑΕΠ (σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ), ενώ φέτος θα είναι πολύ υψηλότερο, όπως σαφώς προμηνύει η αύξηση, κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, των καθαρών δανειακών αναγκών της κεντρικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση στο 9,9% του ετήσιου ΑΕΠ (από 4,9% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα εμφανίσει και αυτό μεγάλη αύξηση εφέτος (από 99,2% του ΑΕΠ το 2008), καθώς ήδη στο τέλος Ιουνίου έφθασε στο 111,5% του ετήσιου ΑΕΠ.

«Τα σημερινά υψηλά επίπεδα του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, καθώς και η επαναξιολόγηση των κινδύνων από τους επενδυτές στις διεθνείς αγορές, καθιστούν αναγκαία την ταχεία και αποφασιστική διόρθωση των ελλειμμάτων προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η δημοσιονομική προσαρμογή επίσης επιβάλλεται από τις δημογραφικές εξελίξεις και προοπτικές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για την Ελλάδα και θα εντείνουν σοβαρά τις δημοσιονομικές πιέσεις μετά το 2015», τονίζει, μεταξύ άλλων, η ΕΚΤ.

Διαβάστε την έκθεση στο συνημμένο αρχείο

ΣΥΡΙΖΑ: Συνταγολόγιο δημοσιονομικής τρομοκρατίας

«Συνταγολόγιο δημοσιονομικής τρομοκρατίας και προσαρμοσμένων στην κρίση νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων, που οδηγούν σε πολιτικές σκληρής λιτότητας, φοροεπιδρομής και διάλυσης ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ.

«Το τραγικό είναι ότι οι αποτυχημένες αυτές συνταγές λιτότητας και κοινωνικής κατεδάφισης της ΤτΕ, συνιστούν το πραγματικό πλαίσιο για τις κυβερνητικές πολιτικές που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, ανεξάρτητα από τις όποιες προεκλογικές δεσμεύσεις και σημερινές κυβερνητικές διαβεβαιώσεις», τονίζει σε δήλωσή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Υπογραμμίζει δε πως «η ΤτΕ εισηγείται όσα αντικοινωνικά και δυσάρεστα δεν λέει αλλά θα εφαρμόσει η κυβέρνηση».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα