Εν αναμονή ανακοινώσεων μετά τη συνεδρίαση του υπ. συμβουλίου

Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2009 09:02

Συνεδριάζει σήμερα στις 11:00, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, το υπουργικό Συμβούλιο. Μετά τη συνεδρίαση αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με το επίδομα αλληλεγγύης, αλλά και για το ενδεχόμενο επιβολής έκτατης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων.

«Οι ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο της συγκεκριμένης πρότασης η οποία επιχειρεί να συνδυάσει τη δέσμευσή μας για ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης με μία πρόταση αναδιανομής και ευθύνης, που πιστεύω ότι θα γίνει αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ.

Την Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010. Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος από το 12,5% φέτος στο 9,5% και από ύφεση -1,5% φέτος να υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%.

Βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή θα αποτελέσει και το φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα επέρχονται αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια, με ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα και αυξήσεις φόρου στους έχοντες και κατέχοντες.

Επίσης, αλλαγές αναμένονται στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας με κατάργηση του ΕΤΑΚ και επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής -απαντώντας σε ερώτηση περί βασιμότητος των δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία θα υπάρξει άνοδος των φορολογικών συντελεστών σε εισοδήματα άνω των 30.000 και 100.000 ευρώ- παρέπεμψε στο σχέδιο του προϋπολογισμού.

Όσον αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τους έμμεσους φόρους, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε: «Είχαμε δεσμευτεί ότι θα δώσουμε ανάσα στα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας, κάνοντας μια αναδιανομή του φορολογικού βάρους. Αυτό εφαρμόζουμε και θα προκύψει από τα νομοθετήματα εντός της εβδομάδας».

Στις 2:30 μ.μ., ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα