Σε εκ βάθρων αναθεώρηση της οικονομικής θεωρίας ωθεί η κρίση

Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2009 12:17

Έμπνευση από τον «Έμπορο της Βενετίας» αντλεί ο Τζον Τζιανακόπλος από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ στην προσπάθειά του να διερευνήσει τα αίτια της διεθνούς κρίσης προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον. Η αδυναμία των οικονομολόγων να προβλέψουν τη διεθνή ύφεση επέφερε ισχυρό πλήγμα στο γόητρο της επιστήμης τους υποδηλώνοντας ουσιαστικές ελλείψεις στα μοντέλα που χρησιμοποιούν.

Αποτέλεσμα ήταν καταξιωμένοι οικονομολόγοι να σκύψουν πάνω από την περίπτωση της πρόσφατης κρίσης αναζητώντας τους κινητήριους μοχλούς των οικονομικών κύκλων. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι ο Τζον Τζιανακόπλος –ελληνικής καταγωγής– ο οποίος ανήκει σε μια μικρή κατηγορία ακαδημαϊκών που φέρουν νέα πνοή στη μελέτη των συγκεκριμένων κύκλων.

Μια σειρά επιστημόνων, στην οποία συμμετέχουν από ειδικοί επιστήμονες των χρηματοοικονομικών έως θεωρητικοί της οικονομικής θεωρίας, έρχονται σήμερα στο προσκήνιο μετά από πολλά χρόνια που βρίσκονταν στο περιθώριο. Στόχος τους είναι η διαμόρφωση μοντέλων που περικλείουν τον τρόπο που κατανοούν οι οικονομολόγοι τον κόσμο και τα οποία λειτουργούν ως εργαλεία χάραξης πολιτικής στις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Για το φιλόδοξο αυτό έργο, όμως, απαιτείται ενδελεχής εξέταση του τρόπου λειτουργίας των εν λόγω μοντέλων.

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια αλλαγή παραδείγματος», σημειώνει ο Φρεντερίκ Μίσκιν, πρώην διοικητής της Federal Reserve και νυν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να σημάνει την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες θα σκύψουν πιο προσεκτικά πάνω από τις αγορές για να τις μελετήσουν σε βάθος. Θα επικεντρώνονται, για παράδειγμα, στο ύψους του δανεισμού σε μια οικονομία και όχι στη στείρα παρακολούθηση των επιτοκίων στα οποία πραγματοποιείται ο εν λόγω δανεισμός. Με λίγα λόγια, θα αναγκαστούν να περιορίσουν το χρηματικό ποσό που θα μπορούν να δανειστούν διάφοροι παράγοντες της αγοράς –από τα hedge funds έως τους ιδιοκτήτες κατοικιών.

Πηγή: The Wall Street



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα