Συνάντηση υφ. Ενέργειας με εκπροσώπους της Edison

Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2009 16:33

Η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά τη στενή διακρατική συνεργασία με την Ιταλία και τη Βουλγαρία καθώς και με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν και την πλήρη εφαρμογή των προβλεπομένων από την κοινοτική νομοθεσία για την προώθηση των αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδος-Ιταλίας και Ελλάδος - Βουλγαρίας.

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ι. Μανιάτης, μετά από τη συνάντησή του με εκπροσώπους της ιταλικής εταιρείας Edison, η οποία εταίρος της ΔΕΠΑ στην κατασκευή των δύο αγωγών.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Edison αναφέρθηκαν στην πορεία προετοιμασίας για τη κατασκευή των δύο αγωγών, καθώς και στα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε διμερές, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση και των δύο έργων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, η δημιουργία των αγωγών αποτελεί τμήμα του «νότιου Ευρωπαϊκού διαδρόμου» που αποσκοπεί στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε διαμέσου της Ιταλίας αλλά και της Βουλγαρίας, δημιουργώντας έναν επιπρόσθετο δίαυλο τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής αγοράς με την μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας.

Ο αγωγός Ελλάδας - Ιταλίας βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι συστήθηκε η κοινή ελληνοϊταλική εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του υποθαλάσσιου τμήματος, από τη Θεσπρωτία ως τα στενά του Οτράντο.

Για τον κάθετο άξονα, Κομοτηνή - Χάσκοβο Βουλγαρίας υπεγράφη τον Ιούλιο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΠΑ, του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και της κρατικών συμφερόντων Bulgarian Energy Holding (BEH).

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επαφών του κ. Μανιάτη με τον κύκλο των διεθνών επενδυτών στον τομέα των υποδομών ενέργειας της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα