Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν κάλεσε σήμερα τις χώρες της G20 να εξετάσουν την επιβολή ενός φόρου για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, μεταξύ των άλλων μέτρων που μπορεί να ληφθούν με στόχο την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομίας του G20 δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών μέχρι να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια ανάκαμψη.
Σε κοινό ανακοινωθές τους μετά τη σύνοδο, αναφέρεται ότι η ανάκαμψη είναι «άνιση» και εξακολουθεί να εξαρτάται από τα μέτρα στήριξης, την ώρα που η ανεργία προκαλεί «σοβαρή» ανησυχία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η G20 θα πρέπει να «συζητήσει για ένα καλύτερο κοινωνικό και οικονομικό συμβόλαιο που να αντανακλά την παγκόσμια ευθύνη των χρηματοπιστωτικών θεσμών απέναντι στην κοινωνία».
Ο Μπράουν υπογράμμισε ότι «οιαδήποτε μέτρα εξεταστούν κατά τη σύνοδο, αυτά πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέσσερις βασικές αρχές, κυρίως να είναι παγκόσμια καθώς θα εφαρμόζονται από όλα τα υπεύθυνα χρηματοπιστωτικά κέντρα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ελβετία», να μην προκαλούν «έλλειψη ισορροπίας» και να «στηρίξουν τη δράση που έχει ήδη αναληφθεί για να ενισχυθεί η σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και της παγκόσμιας οικονομίας».
Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή. «Ο Γκόρντον Μπράουν επισήμανε ότι οι τράπεζες ίσως σύντομα θα πρέπει να πληρώσουν» και «ένας φόρος στις τράπεζες θα ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε να συμβάλλουν για να επιδιορθωθούν οι ζημιές που προκάλεσε η απληστία τους», δήλωσε ο Μαξ Λόουσον, εκπρόσωπος της ΜΚΟ.
«Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των τραπεζών, μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στη ζωή εκατομμυρίων καθημερινών ανθρώπων», πρόσθεσε.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC