Κρίσιμη συνεδρίαση των λιμενεργατών

Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2009 11:21
UPD:16:39

Συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις για δεύτερη συνεχή εβδομάδα.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έχει ήδη καταθέσει αγωγή κατά των απεργών.

Να ομολογήσουν τους «ανομολόγητους σκοπούς τους» κάλεσε τους λιμενεργάτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εφημερίδα «Καθημερινή». «Η επαναδιαπραγμάτευση σε ορισμένα σημεία της σύμβασης ουδόλως αιτιολογεί το κλείσιμο του προβλήτα, που ματαιώνει το εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι, κυρίως όσοι τυχόν έχουν αναμολόγητους σκοπούς, όπως αυτοί που διαβάζω στον "Ριζοσπάστη» και την "Αυγή". Αν διαπραγματευτικός στόχος των λιμενεργατών είναι να ακυρώσουν τη σύμβαση, ή και άλλες ανομολόγητες αξιώσεις, να βρουν το θάρρος να το πουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους». http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1738547

«Η συνεργασία με την Κίνα είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα [...] Η κατάργηση της συμφωνίας δεν μπορεί να γίνει νομικά και, επιπλέον, θα έδινε ένα κακό σήμα στις διεθνείς αγορές για την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης και τη συνέχεια του ελληνικού κράτους», υπογραμμίζει η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1738571

«Η κυβέρνηση αντί να αποδεχθεί την πρόταση των εργαζομένων στον ΟΛΠ για δίμηνο πάγωμα της εφαρμογής της σύμβασης με την COSCO και την παράλληλη έναρξη διαλόγου, υιοθετεί το δόγμα "δεν συνομιλώ με απεργούς"», αναφέρει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

«Είναι εκείνη που με την ακαμψία της δυναμιτίζει τις εξελίξεις και πυροδοτεί εντάσεις. Αν τελικώς τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι ο κυνισμός του κ. Πάγκαλου, η σκληρή στάση απέναντι στους εργαζόμενους και η αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, τότε βρίσκεται σε ένα ολισθηρό και λάθος δρόμο», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το αίτημα που έχουν καταθέσει ΟΜΥΛΕ και λιμενεργάτες είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος διάρκειας δύο μηνών για τα θέματα που τους απασχολούν, με την προϋπόθεση να συνεχίσει ο ΟΛΠ θα εκδίδει τα τιμολόγια των εργασιών στο λιμάνι το ίδιο διάστημα. «Η αναγκαιότητα διαλόγου με ανοικτά λιμάνια προϋποθέτει δεσμευτικό πλαίσιο από την πλευρά της κυβέρνησης σε πεδίο χωρίς νέα τετελεσμένα», τονίζουν.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, επανέλαβε την Παρασκευή: «Διάλογος χωρίς ανοικτό λιμάνι δεν μπορεί να γίνει» και υποστηρίζει ότι ο διάλογος αποτελεί προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος.

«Δυναμιτίζουν ένα κλίμα ειρήνης μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών και θα πρέπει να σταματήσουν και για το καλό των διαπραγματεύσεων και του δημοσίου συμφέροντος», συνέχισε και προσέθεσε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για επιστράτευση, αλλά και για δικαστικές ενέργειες, ενώ για όλα τα θέματα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τι προβλέπει η σύμβαση που πλέον είναι νόμος του ελληνικού κράτους.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΠ



Σχολιασμένα