Κίνα: Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής-λιανικών πωλήσεων

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009 05:32
UPD:05:45

Υψηλότερη βιομηχανική παραγωγή και υψηλότερες λιανικές πωλήσεις εμφάνισε τον Οκτώβριο η Κίνα, τονώνοντας τις προβλέψεις ότι η οικονομική ανάπτυξη θα υπερβεί το 10% αυτό το τρίμηνο για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον του έτους.

Η παραγωγή αυξήθηκε 16,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τα μέγιστα από τον Μάρτιο του 2008, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Πεκίνο. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν ετησίως 16,2% τον Οκτώβριο και οι επενδύσεις στις αστικές περιοχές της χώρας αναρριχήθηκαν 33,1% το δεκάμηνο του έτους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ισχυροποίηση της ανάκαμψης στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο ίσως διασπείρει την ανησυχία ότι οι τιμές καταναλωτή και περιουσιακών στοιχεία θα αυξηθούν το επόμενο έτος και θα πιέσουν τους ανθρώπους που χαράζουν τη νομισματική πολιτική να περιορίσουν τα οικονομικά μέτρα στήριξης. Επίσης η κυβέρνηση ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με άλλες χώρες του κόσμου οι οποίες θα της ζητήσουν να επιτρέψει την άνοδο του κινεζικού νομίσματος, του γιουάν, μετά την συγκράτησή του πέρυσι στο πλαίσιο στήριξης των εξαγωγέων.

Υπάρχει το ενδεχόμενο να επιτραπεί η άνοδος του γιουάν έναντι του δολαρίου από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, όταν τα επιτόκια ίσως έχουν αυξηθεί από τα χαμηλότερα επίπεδα πέντε ετών του 5,31% σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Ο Shanghai Composite Index περιόρισε τις απώλειές του υποχωρώντας κατά 0,2% στις 10:10 π.μ. τοπική ώρα, μετά από πτώση έως 0,7%.

Η Κίνα έχει διατηρήσει την αξία του νομίσματός της γύρω στα 6,83 έναντι του δολαρίου από τον Ιούλιο του 2008, αφού επέτρεψε την άνοδό του κατά 21% τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 0,5% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη μικρότερη υποχώρηση από τον Φεβρουάριο όταν άρχισαν να υποχωρούν και οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν 5,8% σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον περασμένο μήνα ήταν η μεγαλύτερη από τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους εξαιρουμένων των στρεβλώσεων του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

Στις 9 Νοεμβρίου η Moody’s Investors Service αναθεώρησε προς τα πάνω την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας στο «stable», επικαλούμενη την επιτυχία της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα μέσα από την παγκόσμια οικονομική κρίση σε ισχυρή θέση, συμπεριλαμβανομένων και των συναλλαγματικών της αποθεμάτων στα 2,273 τρισ. δολάρια.

Η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 10,5% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα