Ιαπωνία: 10,5% η αύξηση των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009 05:46
UPD:05:58

Με διπλάσιο ρυθμό των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών αυξήθηκαν οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας ότι η ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ενδέχεται να διατηρηθεί.

Οι παραγγελίες, δείκτης των επενδύσεων των εταιρειών σε τρεις έως έξι μήνες, αναρριχήθηκε 10,5% από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης στο Τόκιο. Κατά μέσον όρο 25 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν ότι η αύξηση των παραγγελιών θα ήταν της τάξης του 4,1%.

Ανοδικά κινήθηκε το γιέν και οι μετοχές, μετά την ισχυροποίηση των μετοχών της εταιρείας μηχανολογικού εξοπλισμού Fanuc Ltd. και της Kubota Corp. μετά την έκθεση που έδειξε ότι οι εταιρείες έχουν μεγαλύτερη πρόθεση να επενδύσουν σε εξοπλισμό καθώς τα κέρδη ανακάμπτουν. Εταιρείες από την Toshiba Corp. έως της Elpida Memory Inc. ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα σχέδια για κατασκευή εργοστασίων ή αύξηση της παραγωγής, μετά τα υψηλότερα κέρδη των δικών τους προβλέψεων.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 89,61 ανά δολάριο στις 12 μ.μ. στο Τόκιο από 89,76 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων, σημειώνοντας άνοδο 7% τους τρεις τελευταίους μήνες. Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,2% και ο Topix Machinery Index των 124 μετοχών των εταιρειών αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίεπδα αυτόν τον μήνα.

Τα στοιχεία για την οικονομία της Ιαπωνίας που θα ανακοινωθούν στις 16 Νοεμβρίου ενδέχεται να δείξουν οικονομική ανάπτυξη 2,9% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών. Εάν αυτό επιτευχθεί η οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη μετά την ανάδυσή της από τη χειρότερη μεταπολεμική κρίση και η πρώτη κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χατογιάμα που ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε στοιχεία που δείχνουν ανάκαμψη. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 16,1% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τα μέγιστα από τον Μάρτιο του 2008, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Πεκίνο. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν ετησίως κατά 16,2% και οι επενδύσεις στα αστικά κέντρα αναρριχήθηκαν 33,1% το δεκάμηνο του έτους.

Η ιαπωνική κυβέρνηση προέβλεψε σήμερα ότι οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού θα αυξηθούν 1% το τρίμηνο που λήγει στις 31 Μαρτίου, σημειώνοντας την πρώτη αύξηση σε επτά τρίμηνο. Επίσης αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τον δείκτη, λέγοντας ότι αυτός δείχνει σημάδια μη περαιτέρω υποχώρησης.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα