ΗΠΑ: Η πειρατεία στο επίκεντρο της συνάντησης Ελλήνων εφοπλιστών-βοηθού ΥΠΕΞ

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009 21:49
UPD:14/11/2009 10:29

Την αυξανόμενη απειλή που σηματοδοτεί για τις θαλάσσιες μεταφορές η κατακόρυφη αύξηση επιθέσεων πειρατών που σημειώνονται στα ανοικτά της Σομαλίας συζήτησε αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελλήνων εφοπλιστών με αρμόδιους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης σε συνάντηση που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Θεόδωρος Βενιάμης, ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Χανδρής, και άλλα μέλη της Ένωσης συναντήθηκαν με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για πολιτικές και στρατιωτικές υποθέσεις Αντριου Σαπίρο, τον αναπληρωτή του Τομ Κάντριμαν, ο οποίος μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν επιτετραμμένος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και γνωρίζει την ανησυχία των Ελλήνων εφοπλιστών για το θέμα, και τον συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την καταπολέμηση της πειρατείας Ρόμπερτ Μάγκι.

Αφού διαπίστωσαν το μεγάλο κόστος που έχουν υποστεί συγκεκριμένες εταιρείες αλλά και τους κινδύνους που παρουσιάζονται για το διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία γενικότερα, οι δυο πλευρές συζήτησαν για την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε το όφελος από το συνεχή συντονισμό κινήσεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τους πλοιοκτήτες, ενώ εξετάσθηκαν συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι τελευταίοι για να αποτρέψουν τις καταλήψεις πλοίων από πειρατές.

Ο κ. Σαπίρο τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει ότι οι Έλληνες εφοπλιστές, που ελέγχουν το 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας, θα προχωρήσουν στη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας για τα πλοία τους και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα κινηθεί προς την υπογραφή της «Διακήρυξης της Νέας Υόρκης» με την οποία τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύονται πολιτικά να διασφαλίσουν ότι τα πλοία που φέρουν τη σημαία τους εφαρμόζουν μέτρα αυτοπροστασίας συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας.

Καθώς οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συμμετέχουν στην Ομάδα Επαφής για την πειρατεία στα ανοικτά της Σομαλίας, οι δυο πλευρές συζήτησαν επίσης τη λειτουργία του νέου διεθνούς Ταμείου το οποίο συμφώνησαν να δημιουργήσουν οι χώρες που αποτελούν την Ομάδα Επαφής. Όταν το Ταμείο θα ενεργοποιηθεί κυβερνήσεις και πλοιοκτήτες θα είναι σε θέση να συνεισφέρουν οικονομικά για να ενισχύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κρατικοί φορείς των χωρών αυτών για να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης υπόπτους για πειρατεία και τους συνεργάτες τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αμερικανική πλευρά ενθάρρυνε επίσης την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών να εξετάσει τη δυνατότητα παροχής εκπαίδευσης σε Σομαλούς και επαγγελματικής αποκατάστασής τους στον χώρο της ναυτιλίας λόγω και της εμπειρίας και γνώσης της περιοχής.

Κατά την παραμονή τους στην αμερικανική πρωτεύουσα τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν επίσης επαφές για θέματα που απασχολούν την ελληνική και κατΆ επέκταση παγκόσμια ναυτιλία, με αξιωματούχους των υπουργείων Εσωτερικής Ασφάλειας, και Μεταφορών, του Λιμενικού, της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ναυτιλίας, όπως και με στελέχη της αρμόδιας υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα