Μνημόνιο Συνεργασίας Βουλγαρίας - Αζερμπαϊτζάν στον ενεργειακό τομέα

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009 21:40
UPD:21:44

Μνημόνιο Συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα υπέγραψαν σήμερα τα υπουργεία Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας και του Αζερμπαϊτζάν, με στόχο τη σύμπραξη των δύο χωρών για τη μεταφορά συμπιεσμένου φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία, μέσω της Γεωργίας και της Μαύρης Θάλασσας.

Πέραν αυτής της συμφωνίας, υπεγράφη, επίσης, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της κρατικής βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz και της εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν SOCAR.

Η υπογραφή των μνημονίων πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Σόφια, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχαμ Αλίεφ.

«Μόνο τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου, στο Αζερμπαϊτζάν, ανέρχονται σε δύο τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Είναι επιθυμία μας να αναπτύσσουμε τις εξαγωγές μας προς τις χώρες της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Αλίεφ, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Γκεόργκι Παρβάνοφ μετά την υπογραφή δύο συμφωνιών συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

«Οι συμφωνίες δημιουργούν νέες πιθανότητες για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου όχι μόνο στη Βουλγαρία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», υπογράμμισε ο Αζέρος πρόεδρος.

«Η προμήθεια αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία μας καθιστά ενεργειακό εταίρο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης και ελπίζουμε πως θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της σχέσης», σημείωσε ο κ. Αλίεφ.

Προς το παρόν, πρόσθεσε, «το αζέρικο αέριο διοχετεύεται, κυρίως, στις περιφερειακές αγορές και ζητάμε περισσότερους εταίρους. Ελπίζουμε και είμαστε βέβαιοι πως η Βουλγαρία θα μας βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τον κ. Αλίεφ, με την υπογραφή των μνημονίων δίνεται ώθηση σε μια περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αζερμπαϊτζάν, στο πεδίο της ενέργειας, η οποία ξεκίνησε το 2006, με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης.

Από την πλευρά του, ο κ. Παρβάνοφ τόνισε πως «η υλοποίηση της συμφωνίας για την εισαγωγή ενός δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία, θα μπορέσει να ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με τον αγωγό TGI με διακλάδωση μέχρι την Κομοτηνή».

Ο κ. Παρβάνοφ τόνισε, εξάλλου, πως ομάδα Βούλγαρων και Αζέρων εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει τις δυνατότητες μεταφοράς συμπιεσμένου φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, προχωρώντας, αρχικά, στην εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και ακολούθως στις διαδικασίες που προβλέπονται από το μνημόνιο που υπεγράφη.

Ο κ. Αλίεφ αναφέρθηκε επίσης και στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της χώρας του στο έργο.

Ωστόσο, επεσήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι παραμένουν άλυτα μια σειρά από σημαντικά προβλήματα, τα οποία δημιουργούν ασάφεια γύρω από τις προοπτικές και το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του σχεδίου, στο οποίο - όπως ανέφερε- οι ευρωπαϊκές χώρες εναποθέτουν ελπίδες για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας τους με φυσικό αέριο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα