Από τη Δευτέρα o διάλογος για το ασφαλιστικό

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009 12:50
UPD:12:54

Την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει τελικά ο εθνικός διάλογος για το Ασφαλιστικό. Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και μία μέρα μετά ο κ. Λοβέρδος θα συναντηθεί με το ΣΕΒ. Εθνική υπόθεση, χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ο υπουργός.

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς για το Ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα έχει την επόμενη εβδομάδα τις ακόλουθες συναντήσεις:

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Aνδρέας Λοβέρδος.

- Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 13:30 ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

- Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 16:00 ΓΣΕΒΕΕ

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο της Σταδίου 29.

- Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 10:00 ΣΕΒ

- Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 13:00 ΕΣΕΕ

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο του υπουργείου στην Πειραιώς 40.

Οι επιστολές που απέστειλε ο υπουργός προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ έχουν ως εξής:

«Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2009

Αρ. Πρωτ.:

Προς: κ. Γιάννη Παναγόπουλο ,

Πρόεδρο ΓΣΕΕ

Κύριε Πρόεδρε,

Το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει πολλά, σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να δοθούν συνολικές αλλά και επιμέρους λύσεις, διαμέσου, βεβαίως, ενός διεισδυτικού κοινωνικού διαλόγου. Για τον από κοινού προσδιορισμό των προϋποθέσεων αυτού του διαλόγου, σας προσκαλώ τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009 σε μια από κοινού συνεδρίαση της ηγεσίας της Γενικής Συνομοσπονδίας, με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (στις 13:30, στον 4ο όροφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, Σταδίου 29).

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος»

---------------------------------------

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2009

Αρ. Πρωτ.:

Προς: κ. Σπύρο Παπασπύρου, Πρόεδρο ΑΔΕΔΥ

Κύριε Πρόεδρε,

Το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει πολλά, σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να δοθούν συνολικές αλλά και επιμέρους λύσεις, διαμέσου, βεβαίως, ενός διεισδυτικού κοινωνικού διαλόγου. Για τον από κοινού προσδιορισμό των προϋποθέσεων αυτού του διαλόγου, σας προσκαλώ τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009 σε μια από κοινού συνεδρίαση της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, με την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (στις 13:30, στον 4ο όροφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, Σταδίου 29).

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος».

Στόχος η πλήρης αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση προχωρά σε πλήρη αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν έδωσε λεπτομέρειες όσον αφορά τα όρια συνταξιοδότησης και το ύψος των εισφορών.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην εγγύηση των συντάξεων και στη «θεραπεία» αδικιών στη διαδοχική ασφάλιση.

«Το σημερινό καθεστώς θα αλλάξει. Έχουμε ήδη θέσει ορισμένες βασικές προτεραιότητες που αποτελούν προϋπόθεση για να κάνουμε το επόμενο βήμα που είναι η αναθεώρηση και η αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Περιέγραψε, μάλιστα, αυτές τις προτεραιότητες αναφερόμενος στην εγγύηση των συντάξεων, στο χρόνο απονομής των συντάξεων και στη «θεραπεία» αδικιών, όπως αυτή που αφορά τους έχοντες διαδοχική ασφάλιση.

Έκανε επίσης λόγο για διεύρυνση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ, αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη, της αγρότισσας, του ανασφάλιστου, «ώστε να φτάσουμε στα 550 ευρώ για το μεμονωμένο συνταξιούχο και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι, έως το τέλος της τετραετίας».

Προανήγγειλε επίσης τη μηχανογράφηση των Ταμείων, «όχι απλώς για να είναι πιο λειτουργικά τα Ταμεία, αλλά διότι υπάρχει τρομερή διαφθορά και σπατάλη» και επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει τη λίστα φαρμάκων και τη διαδικασία χορήγησης αναπηρικών συντάξεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα