Διαξιφισμοί κυβέρνησης - αντιπολίτευσης σήμερα στη Βουλή, εν όψει την κατάθεσης του οριστικού σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού την Παρασκευή.
Στο επίκεντρο βρέθηκε ο απολογισμός και ισολογισμός του οικονομικού έτους 2007 -η συζήτηση άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο- τον οποίο υπερψηφίζουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση και καταψηφίζουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, το ΠΑΣΟΚ κατεψήφισε μεν τον τότε προϋπολογισμό, σήμερα όμως υπερψηφίζει τον απολογισμό μόνον για λόγους κοινοβουλευτικής τάξης και συνέχειας.
Παράλληλα, ο υφυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση για αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού, αλλά και τη συγκρότηση ειδικής επιστημονικής γραμματείας στη Βουλή που θα γνωστοποιεί, κατά μήνα, την πορεία εσόδων- δαπανών και ανά τετράμηνο την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
«Είμαστε εδώ για να βάλουμε ένα τέλος σε ένα καθεστώς αδιαφάνειας και δημοσιονομικού εκτροχιασμού», τόνισε για τον υπό κατάθεση προϋπολογισμό.
Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος μίλησε για συνειδητή προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να απαξιώσει το έργο των προηγουμένων κυβερνήσεων «προκειμένου να καλύψει το κενό παραγωγής έργου και πολιτικής»:
«Εδώ και 45 ημέρες έρχεστε απροπαράσκευοι και προχειρολόγοι, αλλά ικανοί στην επικοινωνία, ενώ δεν έχει παραχθεί έργο ουσίας, με δηλώσεις καλών προθέσεων, ανακοινώνοντας αξιολόγηση 35.000 καλόπιστων πολιτών για θέσεις γενικών γραμματέων, τις οποίες κατέλαβαν τελικά κατά συντριπτική πλειοψηφία άνθρωποι που είχαν σχέση με το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε χαρακτηριστικά και εξέφασε τη διαφωνία του με το κλίμα υπερφορολόγησης και υστερίας που έχει περάσει στην αγορά, όπως υποστήριξε.
Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής επεσήμανε ότι για να βγει η οικονομία από την κρίση, απαιτείται ανάκτηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας και ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς καθώς και ενίσχυση των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Αφροδίτη Παπαθανάση υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική διαχείριση της ΝΔ απέτυχε παταγωδώς, αφού δύο φορές η Ελλάδα μπήκε στην κοινοτική επιτήρηση πριν την κρίση, πέντε προϋπολογισμοί τους οποίους συνέταξαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ έπεσαν έξω, ενώ το νέο χρέος της απελθούσας κυβέρνησης φθάνει τα 100 δισ. ευρώ και κανείς δεν ξέρει πού πήγαν τα χρήματα αυτά.
Ο εισηγητής της ΝΔ, πρώην υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας ανέτεινε ότι οι βασικοί στόχοι του 2007 επιτεύχθηκαν, ενώ χαρακτήρισε ως οριακές τις αποκλίσεις που καταγράφονται στα βασικά οικονομικά μεγέθη. Ο ίδιος απέδωσε τις αποκλίσεις κυρίως στα κονδύλια που δαπανήθηκαν εκτάκτως για τα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2007, τις εκλογές που έγιναν το φθινόπωρο, την πληρωμή των χρεών της Ολυμπιακής και την αναθεώρηση του ΑΕΠ. Επεσήμανε, πάντως, ότι δεν χρειάζονται στην παρούσα φάση επικοινωνιακά και κομματικά παιχνίδια.
Ο αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε την ακολουθούμενη πολιτική της νέας κυβέρνησης ως «συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησε και η ΝΔ, πιστά και τα δύο κόμματα στο ευρωενωσιακό σχέδιο χρηματοδοτικής στήριξης του κεφαλαίου».
«Πού πήγαν οι φοροαπαλλαγές και ποια είναι τα απόρρητα κονδύλια που αυξάνονται», διερωτήθηκαν από τον ΛΑΟΣ οι Κ.Αϊβαλιώτης και Αστ.Ροντούλης, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ o Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για έναν ακόμη αντιλαϊκό και αδιαφανή προϋπολογισμό.
ΑΠΕ