Βολές κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για αναλήθειες και ανακρίβειες εκτόξευσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς, σχολιάζοντας τα πεπραγμένα των τελευταίων 100 ημερών.
«Είναι προφανές ότι ο πήχυς στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπήκε χαμηλά. Δεν εξηγείται αλλιώς ο δυσανάλογος ενθουσιασμός της ηγεσίας του», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε, «είναι αναληθές ότι τέθησαν σε λειτουργία 83 νέες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας». «Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανακρίβειας», συνέχισε, «αποτελεί το Γενικό Νοσοκομείο 'Ευαγγελισμός', όπου η Υπουργός ανακοίνωσε ότι λειτουργούν 12 νέες κλίνες (4 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας-ΜΕΘ και 8 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας- ΜΑΦ), ενώ στην πραγματικότητα λειτουργούν 4 κλίνες ΜΕΘ και 5 ΜΑΦ».
«¶λλο παράδειγμα», επεσήμανε, «αποτελεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου ενώ στην ανακοίνωση του Υπουργείου εμφανίζεται να λειτουργούν τρεις νέες κλίνες, μόλις πριν 5 ημέρες ετέθη σε λειτουργία μόνο μία».
«Επίσης, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων εμφανίζονται να λειτουργούν 4 νέες κλίνες ΜΕΘ, ενώ στην πραγματικότητα λειτουργούν 2 νέες κλίνες ΜΕΘ και οι άλλες 2 είναι κλίνες που ήδη λειτουργούν στη μονάδα εμφραγμάτων και κακώς εμφανίζονται ως νέες», σημείωσε.
Πρόσθεσε δε ότι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» εμφανίζονται να λειτουργούν 4 νέες κλίνες ΜΕΘ, ενώ και οι 4 είναι κλίνες Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Στο Γ.Ν. Χανίων λειτουργούσαν 7 κλίνες ΜΕΘ, όσες και τώρα, χωρίς να ανοίξει καμμία νέα. Στο Γ.Ν. Ρόδου από 8 κλίνες, 6 λειτουργούσαν και 6 λειτουργούν σήμερα».
Όπως υπογράμμισε, «οι νέες κλίνες λειτουργούν χάρη στους 162 νοσηλευτές, που προσλήφθησαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με την προκήρυξη του Αυγούστου 2009 και τους 170 νοσηλευτές που προσλήφθηκαν ως επικουρικό προσωπικό, με απόφαση που είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, ο κ. Σαλμάς ανέφερε ότι «δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως επίτευγμα η σύναψη δανείου ύψους 2 δισ. ευρώ και η εξόφληση του 1,2 δισ. των χρεών στους προμηθευτές των νοσοκομείων εντός του 2009, προκειμένου να παρουσιαστούν αυξημένες δαπάνες του προηγούμενου έτους».
«Αναμέναμε, σήμερα, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ανακοινώσει και το ύψος των χρεών που συσσωρεύθηκαν στα νοσοκομεία από τις 4 Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους και τι έκαναν για να τα περιορίσουν», παρατήρησε ο κ. Σαλμάς.
Σχετικά με την πολιτική για το φάρμακο, που η σημερινή ηγεσία υιοθετεί, παρατήρησε ότι «εκτός από την επαναφορά της λίστας με αμφίβολα αποτελέσματα και την εφαρμογή του μηχανογραφικού ελέγχου στη συνταγογράφηση από τα Ασφαλιστικά Ταμεία από 1η Μαίου -που είναι έργο της προηγούμενης κυβέρνησης -όλα τα υπόλοιπα είναι σχέδια».
Όσον αφορά τις ανακοινώσεις για επιτάχυνση της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ στον τομέα της Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Σαλμάς υποστήριξε ότι «συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλ. όλες οι διαδικασίες έχουν παγώσει στις Περιφέρειες της χώρας από τις εκλογές και μετά».
Αναφορικά με τις ανακοινώσεις στον τομέα της Πρόνοιας, «οι δράσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων για το 2009 είχαν καθοριστεί και εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Στο πλαίσιο των επειγόντων μέτρων του ΕΤΠ, είχαμε εξασφαλίσει 4.000.000 ευρώ και τον Αύγουστο του 2009 δημοσιεύσαμε πρόσκληση ενδιαφέροντος για δράσεις. Το αποτέλεσμα των 100 ημερών ήταν τα 4 εκατ. ευρώ να γίνουν 3 εκατ. ευρώ και με επισφάλεια απορρόφησής τους μέχρι 14-04-2010, που λήγει το πρόγραμμα», σημείωσε ο κ. Σαλμάς.
Πρόσθεσε ακόμη ότι «η υλοποίηση του προγράμματος ιατρικής και κοινωνικής φροντίδας στα κέντρα κρατουμένων, στον Αερολιμένα Αθηνών, τη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο είχε ξεκινήσει με υπουργική απόφαση από την προηγούμενη κυβέρνηση».
Επεσήμανε δε ότι «σχετικά με τα ΑΜΕΑ ανακοινώθηκαν σχέδια και προθέσεις και όχι υλοποιηθείσες δράσεις».
Τέλος, για το θέμα των ναρκωτικών, όπως είπε, «αντί να ανακοινωθεί η τύχη του ΠΕΔΠΟ, ανακοινώνεται μόνο η μεταφορά 5 εκ. ευρώ από τον κωδικό του ΟΚΑΝΑ, που απομειώθηκε από 32 εκ. ευρώ στα 27 εκ. ευρώ σε άλλο κωδικό για τα κέντρα πρόληψης. Και ενώ προ μηνός ασκείτο κριτική για τις ομάδες διοίκησης έργου, που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, τώρα συγκροτούν άλλη μία».
«Επομένως», τόνισε ο κ. Σαλμάς, «οι 100 πρώτες ημέρες, ουσιαστικά ήταν η διεκπεραίωση δράσεων που είχαν δρομολογηθεί τον τελευταίο χρόνο».
«Όσον αφορά το Σώμα που δημιουργείται για τον έλεγχο δράσεων οικονομικού εγκλήματος στα νοσοκομεία, επισημαίνουμε ότι, για να έχει αποτέλεσμα η δράση οιουδήποτε ελεγκτικού ή κατασταλτικού μέσου, πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες αρμοδιότητες και να καθορίζονται με σαφήνεια τα όρια της αρμοδιότητάς του», κατέληξε.