Σε χαμηλά δύο εβδομάδων οι ευρωπαϊκές αγορές

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 19:19

Πτώση για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε πτώση κατά 0,7% και διαμορφώθηκε στις 1.003,2 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από τις 6 Νοεμβρίου.

Σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε κατά 1,6%.

Πιέσεις στις τράπεζες και τις πετρελαϊκές

Εικασίες για τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών σε ό,τι αφορά κρατικά και εγγυημένα από το Δημόσιο χρεόγραφα της Ουκρανίας άσκησαν ισχυρές πιέσεις στις μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών λόγω της έκθεσής τους στη χώρα.

Ο κρατικός οργανισμός σιδηροδρόμων στην Ουκρανία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επιδιώκει αναδιάρθρωση κοινοπρακτικού δανείου 550 εκατ. δολαρίων που συντονίζει η Barclays μετά την αθέτηση πληρωμής δόσης του.

Έκτοτε, επενδυτές και αναλυτές εξετάζουν τις επιπτώσεις της αναδιάρθρωσης του χρέους αυτού στο χρέος της Ουκρανίας και άλλες υποχρεώσεις, εγγυημένες από το ουκρανικό Δημόσιο.

«Η εταιρία έχει άλλες υποχρεώσεις προς το εξωτερικό με την εγγύηση χρεογράφων του Δημόσιου», δήλωσε ο Tim Ash, επικεφαλής της έρευνας CEEMEA στην RBS. «Θα υπάρξει αδυναμία αποπληρωμής χρεών από την πλευρά της Ουκρανίας; Ποτέ μη λες ποτέ».

Ο επιμέρους τραπεζικός δείκτης DJ Stoxx υποχώρησε κατά 1,5% με τους τίτλους των Commerzbank, Swedbank, Societe Generale, Deutsche Bank, Credit Agricole και UBS να σημειώνουν πτώση μεταξύ 2,3% και 3,7%.

Πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου με αφορμή την υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα