Υπέρ των προτάσεων της κυβέρνησης για τη ρευστότητα ο ΕΣΠ

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 19:24

Υπέρ των προτάσεων του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την ενίσχυση της ρευστότητας τάσσεται ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η δυνατότητα που παρέχεται σε επιχειρήσεις με ενήμερες οφειλές και πρόσκαιρη αδυναμία ικανοποίησης των υποχρεώσεών τους, να μπαίνουν σε ρύθμιση τέτοια που να τους επιτρέπει την καταβολή μόνο συμβατικών τόκων για μα διετία και με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου.

Χαρακτηρίζει επίσης ευνοϊκή τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών με διετή περίοδο χάριτος για την απόσβεση και εξόφληση του κεφαλαίου με τοκοχρεολυτικές δόσεις τουλάχιστον πέντε ετών, καθώς, όπως αναφέρει, βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κινδυνεύουν από έλλειψη ρευστότητας, να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Τονίζει επίσης ότι «σημαντική παρέμβαση και ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος των εμπόρων, αποτελεί και η αλλαγή των όρων εγγραφής και διατήρηση στη λίστα του ΤΕΙΡΕΣΙΑ επιχειρήσεων προς το ευνοϊκότερο, τόσο με την αύξηση του χρόνου αναγγελίας, όσο και με το ύψος του ποσού, αλλά και την ευκολότερη δυνατότητα διαγραφής».

Συμφωνεί επίσης με τη γενικευμένη «αμνηστία» που προβλέπεται για όλες τις καταγραφές δυσμενών δεδομένων στα αρχεία του Τειρεσία, που έχουν καταχωρηθεί από 1η/1/2008 και αφορούν οφειλές που είτε έχουν εξοφληθεί ή θα εξοφληθούν μέσα σε τρεις μήνες από την ψήφιση του νόμου, όπως και η άρση του μέτρου της διοικητικής στέρησης βιβλιαρίου επιταγών, καθώς βοηθούν στην αποκατάσταση της πιστωτικής ρευστότητας και στην δυνατότητα πρόσβασης επιχειρήσεων στο τραπεζικό ζήτημα.

Σημειώνει μάλιστα ότι ο Τειρεσίας σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποτελεί μέτρο προστασίας και όχι τιμωρίας της αγοράς.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς επισημαίνει τέλος ότι η διαδικασία της διαβούλευσης πριν την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από την Βουλή θα είναι πολύ σημαντική, ώστε να λυθούν όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις επιχειρήσεις λόγω κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα