Ταϊλάνδη: Χαμηλότερη η οικονομική συρρίκνωση

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009 08:56

Τη μικρότερη συρρίκνωση σε ένα έτος εμφάνισε το τελευταίο τρίμηνο η οικονομία της Ταϊλάνδης καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη και οι κυβερνητικές δαπάνες άρχισαν να ωθούν τη χώρα εκτός της πρώτης της ύφεσης σε μία δεκαετία.

Το ΑΕΠ μειώθηκε 2,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος το τρίτο τρίμηνο μετά από συρρίκνωση 4,9% τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης. Κατά μέσον όρο 16 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η οικονομία της Ταϊλάνδης θα συρρικνωθεί με ρυθμό 3,2%.

Ο δείκτης στο Χρηματιστήριο της χώρας έχει σημειώσει άνοδο για δύο συνεχόμενα τρίμηνα από τις αρχές Απριλίου και το νόμισμα της Ταϊλάνδης, το μπατ, έχει σημειώσει άνοδο 4,5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος καθώς οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Hana Microelectronics Pcl ανακοίνωσαν αύξηση των παραγγελιών. Την εβδομάδα που πέρασε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τα οικονομικά μέτρα στήριξης εν μέσω διατήρησης των «πολιτικών προβλημάτων».

Και οι άλλες οικονομίες της Ασίας ανακοινώνουν καλύτερα στοιχεία, ισχυροποιώντας την ανάκαμψη της περιφέρειας από τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση που γνώρισε μετά τη Μεγάλη Υφεση.

Η Σιγκαπούρη που αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2009 το Οκτώβριο, είπε την εβδομάδα που πέρασε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί από 3% έως 5% το 2010 μετά τη συρρίκνωσή του έως 2,5% φέτος. Στις 20 Νοεμβρίου η Μαλαισία ανακοίνωσε ότι η ύφεση περιορίστηκε το τελευταίο τρίμηνο.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης εκτιμά ότι η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το τρέχον τρίμηνο. Οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν το ελάχιστο σε ένα έτος τον Οκτώβριο καθώς κεφάλαια πλέον των 2 τρισ. δο.. παγκοσμίως από τις κυβερνήσεις βοήθησαν στην αναζωογόνηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Ταϊλάνδης αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Κατά μέσον όρο 12 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα