«Καμπανάκι» ΤτΕ για την οικονομία

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009 22:07
UPD:22:29

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας εκ νέου πως επείγει η εφαρμογή «ενός συγκροτημένου μεσοπρόθεσμου σχεδίου, που θα περιλαμβάνει τολμηρές αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Παρουσιάζοντας την Ενδιάμεση Εκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική 2009 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Γιώργος Προβόπουλος αναφέρθηκε και πάλι «στα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα (δημοσιονομικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) και τα χρέη (δημόσιο και εξωτερικό)» επαναλαμβάνοντας πως βασικός άξονας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος πρέπει να είναι: «Φρένο στα ελλείμματα - επιτάχυνση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Προειδοποίησε μάλιστα ότι σε αντίθετη περίπτωση η χώρα μας αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο να είναι πολύ δυσχερέστερη και πιο αργή η έξοδός της από την κρίση και να υπάρξει έτσι μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης».

«Πιστεύουμε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση, αν είναι κατάλληλα ισορροπημένη και προωθηθεί με σθένος, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας. Έτσι θα περιοριστούν το κόστος δανεισμού του Δημοσίου (αλλά και των επιχειρήσεων) και οι εκταμιεύσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν πόροι για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής και την προώθηση των δημόσιων επενδύσεων» πρόσθεσε.

Διαβλέποντας κίνδυνους και για τις τράπεζες, επισήμανε πως η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά τη δυνατότητα των τραπεζών να αντλούν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Λόγω της χειροτέρευσης των δημοσιονομικών στοιχείων οι οργανισμοί αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, μας έχουν υποβαθμίσει και μας έχουν τοποθετήσει σε αρνητική προοπτική. Ακόμη είμαστε σε απόσταση ασφαλείας από τις επόμενες αξιολογήσεις. Όμως, είμαστε σε μία φάση όπου κάποια στιγμή η ισορροπία φοβάμαι ότι θα είναι "ισορροπία τρόμου". Αλλά δεν θέλω να το σκέπτομαι. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα συμβεί αυτό το πράγμα».

Αν όμως συμβεί -συμπλήρωσε- «θα κινδυνεύσουν να μη γίνονται αποδεκτά τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δεν θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ».

Ερωτηθείς για το αν ήταν ενήμεροι οι πολιτικοί αρχηγοί πριν τις εκλογές για τις αρνητικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Προβόπουλος είπε πως στις 2 Σεπτεμβρίου συνάντησε τον Κ. Καραμανλή και ενημέρωσε τον τότε πρωθυπουργό ότι το έλλειμμα, που ήταν στο 8%, «έβαινε προς διψήφιο ποσοστό» στο κλείσιμο του έτους, αν δεν λαμβάνονταν γενναία διαρθρωτικά μέτρα.

Στις 8 του ίδιου μήνα, ενημέρωσε επίσης τον Γ. Παπανδρέου (αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε) παρουσία του Γ. Παπακωνσταντίνου και της Λούκας Κατσέλη για το ίδιο θέμα.

Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό υπογραμμίζοντας πως η αναμόρφωσή του «πρέπει να προχωρήσει με τολμηρά βήματα, καθώς μακροπρόθεσμα οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού αποτελούν οξύτατο πρόβλημα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα