Αρνητική ψυχολογία

Τι έγινε στις αγορές
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009 00:01

Η είδηση, ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο με βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι προχώρησαν έτσι σε ρευστοποιήσεις προκειμένου να κατοχυρώσουν κέρδη.

Τη σκιά τους στις αγορές έριξαν και οι προειδοποιήσεις αναλυτών ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει ακόμη μπροστά του αρκετές προκλήσεις, όπως και οι πληροφορίες, ότι η FED ζήτησε από εννέα τράπεζες να καταθέσουν άμεσα τα σχέδιά τους για την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας.

Οι τραπεζικοί τίτλοι βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων τόσο στη Wall Street όσο και στις αγορές μετοχών της Ευρώπης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst είχε απώλειες 0,6%, ενώ οι γενικοί δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη υποχώρησαν από 0,5% έως 0,7%. Οι αμερικανικοί δείκτες Dow Jones και Nasdaq βρίσκονταν κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος, αν και τις τελευταίες ώρες οι απώλειές τους είχαν περιοριστεί δραστικά.

Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο κατάφερε να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους έναντι του ευρώ. Υποχώρησε ωστόσο περαιτέρω έναντι του ιαπωνικού γιεν.

Στην αγορά πετρελαίου τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ (τη μεγαλύτερη καταναλώτρια στον κόσμο) είχαν ως αποτέλεσμα η τιμή του αργού να διολισθήσει ενδοσυνεδριακά κάτω από τα 76 δολάρια το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα