Θετικά μηνύματα από ΗΠΑ

Τι έγινε στις αγορές
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 00:01

Σταθεροποιητικά λειτούργησαν για τις αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού τα ενθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για την αγορά εργασίας και στέγης - δύο τομείς που θεωρούνται οι πλέον υπεύθυνοι για την αργή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν σημαντικά την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών παρουσίασαν τον Οκτώβριο τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και ένα έτος.

Επιπλέον, οι καταναλωτικές δαπάνες παρουσίασαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση. Ο όγκος των συναλλαγών στη Wall Street ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος εν όψει της σημερινής αργίας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

Λίγο ενωρίτερα, η είδηση ότι η κυβέρνηση του Ντουμπάι θα ζητήσει από πιστωτές δύο εκ των μεγαλύτερων κρατικών επιχειρήσεων να «παγώσουν» τις στάσεις πληρωμής χρέους, προκάλεσε ανησυχίες στους επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι από την πιστωτική κρίση.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν ανοδικά με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 να ενισχύεται κατά 0,5%. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι φαρμακοβιομηχανίες αλλά και ο τομέας μετάλλων, καθώς η τιμή χρυσού στο Λονδίνο κατέρριψε νέο ιστορικό υψηλό στα 1.182,70 δολάρια η ουγγιά, έπειτα από δημοσίευμα που ήθελε την Ινδία να εξετάζει την προοπτική αγοράς περαιτέρω χρυσού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Και το ασθενέστερο δολάριο, μετά την εκτίναξη του ευρώ πάνω από το 1,50 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, συνέβαλε στην ενίσχυση των τιμών στο χώρο μετάλλων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα