ΥΠΟΙΚ: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα αξιοπιστίας

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009 20:58
UPD:21:13

Την ανάγκη αντιμετώπισης του ελλείμματος αξιοπιστίας της χώρας τους επόμενους μήνες με πολύ συγκροτημένο τρόπο και με πρόγραμμα που θα πείσει ότι είναι εφικτό υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα πρόσφατα συμβούλια Ecofin και Eurogroup, σημείωσε μεταξύ άλλων πως η διεύρυνση των spread έχει να κάνει με το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας αλλά και με κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Βάλλοντας κατά της προηγούμενης κυβέρνησης πρόσθεσε πως «οι διεθνείς αγορές έχουν καταγράψει ακριβώς τις αστοχίες της τελευταίας πενταετίας» και «τιμωρούν, με τα επιτόκια που χρεώνουν τη χώρα τώρα, που έχει τη μεγάλη ανάγκη από δανειακά κεφάλαια για να καλύψει τα ελλείμματά της».

«H EKT θα κρίνει τις χώρες με βάση την αξιολόγηση δύο οίκων, θα παίρνει τις δύο χειρότερες αξιολογήσεις. Αυτό θα γίνεται από τον Μάρτιο του 2010. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στη χώρα μας αν έχουμε περαιτέρω υποβαθμίσεις και θα έχει επιπτώσεις από τη στιγμή που η ΕΚΤ θα αρχίσει να κλείνει τη στρόφιγγα της ρευστότητας. Ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος, είναι όμως ορατός» συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ακόμη πως η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου είναι να αποδώσουν γρήγορα oι πολιτικές της κυβέρνησης ώστε να μην έχουμε πρόβλημα υψηλού κόστους δανεισμού.

Για δημοσιονομικά επανέλαβε πως «κινούμαστε σε τεντωμένο σχοινί ανάμεσα στην προφανή ανάγκη να στηρίξουμε τη οικονομία αλλά και να μπει τάξη στα δημοσιονομικά».

Σε ό,τι αφορά το δανεισμό, ανέφερε πως το πρόγραμμα δανεισμού θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες και θα είναι χαμηλότερ σε σχέση με το 2009.

Απαντώντας σε σχετικές επισημάνσεις βουλευτών, διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ενημερωθεί προεκλογικά από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο σχετικά με το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και ότι αυτό θα έφθανε σε διψήφια νούμερα.

«Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η ενημέρωση του πρωθυπουργού και τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το ταμειακό έλλειμμα ήταν στις 8 μονάδες και θα πήγαινε σε διψήφιο νούμερο. Αλλά αυτό που δεν μας είχε ενημερώσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν για που θα βρίσκεται το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης που έφθασε στο 12,7%. Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας δεν το φανταζόμασταν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έριξε τους τόνους σε σχέση με τον κεντρικό τραπεζίτη, κινούμενος σε άλλο μήκος κύματος, από αυτό της δυσφορίας που εξέφρασε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Προβόπουλου για το έλλειμμα.

Κληθείς από βουλευτές να σχολιάσει αν είναι ικανοποιημένος από την συνεργασία του με τον κ. Προβόπουλο, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε χαρακτηριστικά: «Ο υπουργός Οικονομικών, συστηματικά, ποτέ δεν πρέπει να σχολιάζει, να συμφωνεί ή να διαφωνεί δημοσίως με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Αν το έκανα θα υπέσκαπτα το σύστημα. Έχει το ρόλο του και εκτελεί μια χαρά τα καθήκοντα του μέχρι τώρα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα