Προτάσεις για διπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών μέχρι το 2014

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009 18:39

Το διπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών μέχρι το 2014, στο 15% του ΑΕΠ, από 7% σήμερα, πρότειναν να τεθεί ως στόχος από την Ελλάδα οι πρόεδροι της ΑΛΟΥΜΥΛ, Γεώργιος Μυλωνάς και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Βασίλης Θωμαΐδης.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως αύξηση εξαγωγών, η οποία μπορεί να προέλθει μόνο με συνολική αύξηση ανταγωνιστικότητας [...] Αλλιώς, οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας θα μειώνονται καθημερινά», υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς, κεντρικός ομιλητής στο προσυνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και της Eurobank, με τίτλο «Εξωστρέφεια», ενόψει του κεντρικού συνεδρίου ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 2020.

Σημείωσε ακόμη πως προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, χρειάζονται αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, το επιχειρηματικό περιβάλλον, το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και τη δημόσια διοίκηση.

Συνολικά, θα πρέπει να ασκηθεί νέα βιομηχανική πολιτική, που θα συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία εξωστρεφούς μοντέλου για την ελληνική οικονομία, ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.

Μεταξύ άλλων ζήτηση «έναρξη νέου σχεδίου "Οικονομικής Ανασυγκρότησης Βαλκανίων", κάλυψη ασφαλιστικών κινδύνων στο 100% των συναλλαγών των επιχειρήσεων εκτός Ελλάδας, αναβάθμιση των γραφείων οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων (ΟΕΥ) των ελληνικών πρεσβειών, δημιουργία, από το ΥΠΕΞ, βάσης δεδομένων με όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και νέα προγράμματα διεθνούς προβολής ελληνικών προϊόντων».

«Η ενίσχυση της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας της οικονομίας και των επιχειρήσεων αποτελεί μονόδρομο, ιδίως εν μέσω οικονομικής κρίσης», τόνισε.

Αναφέρθηκε δε στο λεγόμενο «ελληνικό παράδοξο», δηλαδή το γεγονός ότι, παρά την πολύ υψηλή ανάπτυξη της Ελλάδας μεταξύ 1960 και 2007, η εξωστρέφεια της παρέμεινε πολύ χαμηλή: συγκεκριμένα, στην εν λόγω περίοδο, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής εξωστρέφειας στην Ελλάδα ήταν 1,68% (έναντι μεταβολής ΑΕΠ 4,11%), ενώ, π.χ., στην Ισπανία τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 3,11% και 4,06%.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η ελληνική μεταποίηση ακολουθεί ακόμη το παραγωγικό πρότυπο των προηγούμενων δεκαετιών και εξακολουθεί και σήμερα να δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε παραδοσιακούς κλάδους εντάσεως εργασίας, παρά την τεχνολογική αναβάθμιση, που γενικά έχει συντελεσθεί με τη βοήθεια και των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

Οι κλάδοι, ωστόσο, που κατάφεραν -κόντρα στη γενική τάση- να υιοθετήσουν στρατηγικές τεχνολογικής αναβάθμισης σε όρους συντελεστών παραγωγής, κατάφεραν να διατηρήσουν/διευρύνουν τα μερίδιά τους.

Προς το τέλμα των «δίδυμων» ελλειμμάτων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Βασίλης Θωμαΐδης, υποστήριξε ότι το σημερινό αναπτυξιακό μοντέλο οδηγεί την ελληνική οικονομία στο τέλμα των δίδυμων ελλειμμάτων, τρεχουσών συναλλαγών και δημοσίου χρέους, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και ενισχύει τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Τόνισε ακόμη ότι το υφιστάμενο σύστημα ενίσχυσης εξαγωγών πάσχει: από έλλειψη εθνικής στρατηγικής, στόχων και κατευθύνσεων, «από μη ενεργό ρόλο των φορέων εξωστρέφειας» και από έλλειψη συντονισμού.

Αφησε δε αιχμές κατά της πολιτικής που ασκήθηκε μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι «το εκθεσιακό πρόγραμμα ενός φορέα για την προβολή-προώθηση των ελληνικών εξαγωγών δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εθνική στρατηγική εξαγωγών». Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε την ύπαρξη ενός επιτελικού και συντονιστικού Συστήματος Στήριξης Εθνικής Εξωστρέφειας.

«Το μοντέλο ενίσχυσης των μεγάλων εξαγωγικών επιχειρήσεων φαίνεται να έχει εξαντλήσει τα όριά του. Προκύπτει άμεση ανάγκη για την καλλιέργεια εξαγωγικής νοοτροπίας και την αξιοποίηση της καινοτομίας μέσω νέων εξαγωγικών εργαλείων», επεσήμανε.

Πρόσθεσε δε ότι ο στόχος του διπλασιασμού των ελληνικών εξαγωγών μέχρι το 2014 μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την διείσδυση σε νέες δυναμικές αγορές, την επένδυση σε καινοτόμα, ανταγωνιστικά προϊόντα και την αύξηση της εξαγωγικής βάσης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων, ανέφερε ότι στο σύνολο 36.884 εγγεγραμμένων επιχειρήσεων για το νομό Θεσσαλονίκης, μόλις οι 2.334 επιχειρήσεις ασκούν εξαγωγική δραστηριότητα (6,3%). Στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό είναι 2,7%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα