ΙΟΒΕ: Σημαντικές ελλείψεις στην οικονομική πολιτική

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009 18:52

Σημαντικές ελλείψεις στο αναπτυξιακό σκέλος της οικονομικής πολιτικής που διαμορφώνεται σήμερα στην Ελλάδα εντοπίζει ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Τάκης Πολίτης.

Στη διάρκεια της ομιλίας του σε προσυνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και της Eurobank, με τίτλο «Περιφερειακή Ανάπτυξη-Βιομηχανία» στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πολίτης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πολιτική, η οποία προσανατολίζεται κατ΄ ανάγκη στη δημοσιονομική προσαρμογή, δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες ότι μπορεί να επιτείνει τα προβλήματα, που έχει ήδη συσσωρεύσει η ύφεση, π.χ. μείωση παραγωγής, πτώση κερδοφορίας και απώλειες θέσεων εργασίας.

O γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Τάκης Πολίτης.

«Για μια ακόμη φορά η δημοσιονομική προσαρμογή επιχειρείται κυρίως με αύξηση εσόδων και όχι με δραστικό περιορισμό των δαπανών. Αντίθετα με όλες τις χώρες Ε.Ε., στην Ελλάδα αυξάνεται σημαντικά το φορολογικό βάρος για επιχειρήσεις και εργαζομένους, με αρνητικό αποτέλεσμα σε προσφορά/ζήτηση», υπογράμμισε.

Ο κ. Πολίτης πρότεινε «μεγάλες αλλαγές στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας», ζητώντας, μεταξύ άλλων, σταθερότητα/συνέχεια του φορολογικού συστήματος, το οποίο αποτελεί σήμερα στοιχείο αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις, αλλά και εξορθολογισμό του.

Παράλληλα, εισηγήθηκε κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου, υπενθυμίζοντας το υψηλό κόστος συμμόρφωσης στις διοικητικές πράξεις (έως και 7% ΑΕΠ). Ζήτησε ακόμη τη δημιουργία κέντρων εξυπηρέτησης επιχειρήσεων, στο πρότυπο των ΚΕΠ.

Επεσήμανε ακόμη ότι αν στην Ελλάδα δεχτούμε ότι βρισκόμαστε σε πορεία αποβιομηχάνισης, τότε οι στόχοι μας γίνονται αυτομάτως αμυντικοί (πχ, με ενθάρρυνση των κλάδων που πλήττονται περισσότερο). Αν, αντίθετα, θεωρήσουμε ότι η ελληνική βιομηχανία απλά προσαρμόζεται στον διεθνή ανταγωνισμό, τότε πρέπει να ενθαρρυνθούν οι αναγκαίες προσαρμογές.

«Προσωπικά υποστηρίζω ότι μόνο η δεύτερη λύση είναι εφικτή, ο εκσυγχρονισμός δηλαδή και η προσαρμογή της βιομηχανίας, ώστε να βελτιωθούν με ταχείς ρυθμούς η ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια», σημείωσε και πρόσθεσε: «Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει, η ελληνική μεταποίηση είναι εσωστρεφής. Μόνο το 30% της παραγωγής πωλείται έξω».

Σε ό,τι αφορά τις απαιτούμενες προσαρμογές, από πλευράς των ίδιων των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, οι επιχειρήσεις πιστεύουν ότι είναι οι εξής: εκσυγχρονισμός μεθόδων παραγωγής, διεύρυνση παραγωγής δυναμικότητας για την παραγωγή νέων προϊόντων, κατάρτιση σε νέες τεχνολογίες, εφαρμογή καινοτομιών σε παραγωγή/διοίκηση, ανάπτυξη τεχνολογίας μέσα στην εταιρία, έρευνες αγοράς/διαφημιστικές εκστρατείες, ανάπτυξη κέντρων/δικτύων διανομής και στρατηγικές συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις.

Για τη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Πολίτης ανέφερε ότι παρουσιάζει σημαντική εξειδίκευση στη βιομηχανία (στις τρεις περιφέρειές της παράγεται το 24% του συνολικού ελληνικού βιομηχανικού προϊόντος). «Κλειδί για την περιοχή είναι οι εκτεταμένες προσαρμογές που θα αναβαθμίσουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος, επεσήμανε τα αίτια της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, που σχετίζονται κυρίως με το μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, το έλλειμμα υποδομών στην περιφέρεια και τις αιφνιδιαστικές αλλαγές στην εργατική/φορολογική νομοθεσία.

Ο κ. Μπακατσέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται 109η μεταξύ 183 χωρών στον γενικό δείκτη διευκόλυνσης επιχειρηματικής δραστηριότητας του IFC, στην έκθεση «Doing Business 2010» και 140ή στο δείκτη που αφορά τον απαιτούμενο χρόνο για έναρξη μιας επιχείρησης.

Πρόσθεσε ότι για τη δικαστική επίλυση εμπορικών διαφορών, στην Ελλάδα απαιτούνται 819 ημέρες, έναντι 462,4 ημερών στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Επανέλαβε δε ότι η έλλειψη υποδομών αναγκάζει μία στις επτά βορειοελλαδικές επιχειρήσεις να «κατηφορίζουν» προς Αθήνα τουλάχιστον δέκα φορές ετησίως, προκειμένου να διεκπεραιώσουν υποθέσεις.

Τόνισε, τέλος, ότι το κράτος πρέπει να απλουστεύσει διαδικασίες, να αποκεντρώσει υπηρεσίες και να πατάξει τη διαφθορά. «Χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις, αλλά δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Τώρα ή ποτέ», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα