Λ. Κατσέλη: Το στοίχημα δεν είναι κυβερνητικό αλλά εθνικό

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009 21:56
UPD:01/12/2009 10:40

«Το στοίχημα δεν είναι κυβερνητικό αλλά εθνικό», τόνισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη αναφερόμενη στις δράσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά και την προστασία των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Κατά την ομιλία της σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) για τον εορτασμό των 90 χρόνων του, η κ. Κατσέλη σημείωσε μεταξύ άλλων τη σημασία που δίνει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη συνεργασία με το ΕΒΕΑ, αλλά και με όλα τα επιμελητήρια της χώρας προς την κατεύθυνση της προώθησης εποικοδομητικών δράσεων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Ανέφερε επίσης τη σημασία της δημιουργικής επικοινωνίας των επιμελητηρίων με τα μέλη τους και την ανάγκη συσπείρωσης των μελών γύρω από τον επιμελητηριακό θεσμό, ώστε να υπάρχει πάντα ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας της διοίκησης των επιμελητηρίων με την πολιτεία για την προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις της κυβέρνησης για τη ρευστότητα και τα νοικοκυριά τόνισε: «Οφείλουμε σε ελάχιστο χρόνο να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές. Να προχωρήσουμε στην απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας. Να υλοποιήσουμε ένα αποτελεσματικό αλλά τολμηρό σχέδιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αναδιάρθρωση της παραγωγικής μας βάσης με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και των κοινωνικών μας υπηρεσιών».

«Η πρόκληση επομένως για όλους μας είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. Να συντονίσουμε τις ενέργειες μας για να κερδίσουμε το τριπλό στοίχημα της αναθέρμανσης της οικονομίας, της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της παραγωγικής αναδιάρθρωσης της χώρας. Αυτό είναι το στοίχημα. Αυτή ήταν και παραμένει η δέσμευσή μας», πρόσθεσε.

Ανέφερε δε ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, προωθείται η εξόφληση, μέχρι τον Μάρτιο του 2010, των οφειλομένων επιχορηγήσεων σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον Επενδυτικό Νόμο ή/και σε επιμέρους Προγράμματα του Υπουργείου καθώς και η αξιολόγηση προτάσεων που εκκρεμούν.

Επεσήμανε ακόμη ότι βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας σχέδιο νόμου για την απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, το οποίο στηρίζεται στη λογική της δημιουργίας υπηρεσίας μιας στάσης (one stop shop), μέσα από τη χρήση ειδικού λογισμικού και υποδομών που έχουν αναπτυχθεί και εγκατασταθεί στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και στα Επιμελητήρια Ελλάδος (ΓΕΜΗ). Η νομοθετική πρωτοβουλία στις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί προς διαβούλευση.

«Θα είναι πλέον εφικτή η σύσταση επιχειρήσεων μέσα, από τις ειδικές υπηρεσίες των επιμελητηρίων, χωρίς την γραφειοκρατική εμπλοκή άλλων υπηρεσιών. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το σύνολο των διαδικασιών για την ίδρυση και έναρξη δραστηριότητας μιας επιχείρησης, μειώνεται από 18 σε 3 ή 4 ανάλογα με το είδος της επιχείρησης», ανέφερε.

«Επιπρόσθετα, η πρωτοβουλία μας αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του χρόνου ίδρυσης μιας επιχείρησης από 30 και πλέον ημέρες, σε λιγότερες από 15 που είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, ενώ σημαντική θα είναι και η επίδραση στον δείκτη starting a business του συνολικού δείκτη Doing Business της World Bank, όπου από την 152 θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας το 2008, θα βρεθεί σε θέση κάτω από 40», πρόσθεσε η υπουργός.

Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και στην αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου «που θα είναι έτοιμος τους πρώτους μήνες τους 2010 έτσι ώστε να τον αναδείξουμε σε κορυφαίο αναπτυξιακό εργαλείο».

«Για το σκοπό αυτό, έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι αιτήσεις με τον ισχύοντα επενδυτικό νόμο θα μπορούν να κατατίθενται μέχρι το τέλος του 2009. Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος θα στηρίζει την καινοτομία, την εξαγωγική δραστηριότητα και την πράσινη επιχειρηματικότητα. Θα προβλέπεται η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο και καταβολής της ενίσχυσης», τόνισε.

Προς την ίδια αναπτυξιακή στοχοθέτηση, όπως ανέφερε, θα χρησιμοποιηθούν οι ΣΔΙΤ και οι κρατικές προμήθειες ενώ προωθείται στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ , για ειδικά προγράμματα προαγωγής της καινοτομίας, των αστικών αναπλάσεων και της κοινωνικής εργασίας μέσω μικροπιστώσεων.

Γ. Παπαθανασίου: Καμία χώρα δεν έχει μέλλον χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις

«Καμία χώρα δεν μπορεί να έχει μέλλον και προοπτική, χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις» σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας - τέως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών- Γιάννης Παπαθανασίου από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης.

Ο κ. Παπαθανασίου υποστήριξε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν βήματα μεταρρυθμίσεων, τα οποία, όπως παραδέχθηκε, δεν ήταν αρκετά.

«Και τώρα, που η οικονομία μας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν τη μόνη διέξοδο. Είναι η μόνη επιλογή απέναντι στη δημοσιονομική κρίση και την παρατεταμένη ύφεση. Είναι η μόνη επιλογή για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και την ταχύτερη επιστροφή σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης» υπογράμμισε ο κ. Παπαθανασίου.

Επεσήμανε μάλιστα ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι «πάνω απ' όλα περισσότερες και ισχυρότερες επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία. Επιχειρήσεις που δημιουργούν πλούτο και νέες θέσεις εργασίας. Επιχειρήσεις με κέρδη, αλλά και με αυξημένο το αίσθημα της εταιρικής υπευθυνότητας. Με συνεπή και έμπρακτη συνεισφορά στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, με επένδυση στη δια βίου μάθηση, με σεβασμό στον πολιτισμό και στο περιβάλλον».

Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε επίσης ότι εάν δεν αλλάξουμε φιλοσοφία και μοντέλο ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ελπίζει σε ανάκαμψη. «Εάν δεν αντιμετωπίσουμε ριζικά τα δημοσιονομικά προβλήματα και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον στο νέο διεθνές οικονομικό περιβάλλον» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα