Ένα δεκαετές, τουλάχιστον, πρόγραμμα ανασύνταξης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας πρότεινε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, προσφωνώντας τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στο 20ο Συνέδριο του Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».
Το πρόγραμμα, όπως ανέφερε ο κ. Γραμματίδης, θα πρέπει να δίνει έμφαση στον εκσυγχρονισμό της φορολογίας, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων και την ανακατανομή και εξορθολογισμό των δαπανών ώστε να εξασφαλισθεί η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου επεσήμανε ότι αυτές οι προτάσεις είχαν διατυπωθεί πέρυσι από το ίδιο βήμα, καθώς «προβλέψαμε ότι οι πιέσεις στην Ελλάδα από την διεθνή οικονομική κρίση θα είναι ακόμα εντονότερες σε όλη την διάρκεια του 2009 με αναπόφευκτο βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα την ύφεση».
Πρόσθεσε δε ότι από το 2007 και πάλι από το βήμα του ιδίου συνεδρίου είχε τονιστεί ότι «για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας είναι απαραίτητη η διασφάλιση διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού σε συνδυασμό με την πάταξη της διαφθοράς μέσα από την αντικειμενοποίηση των διαδικασιών και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «την εποχή εκείνη τις ίδιες θέσεις υποστήριζε και ο Κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας».
Στην προσφώνησή του προς τον πρωθυπουργό ο κ. Γραμματίδης έκανε λόγο για πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό που βιώνει η χώρα, και πρόσθεσε οτι μαζί με άλλα τέσσερα μεγάλα διμερή επιμελητήρια της χώρας, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανέλαβε πρωτοβουλίες και πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου «σας παραδώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 123 δράσεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση μέσω της επιλογής νέου αναπτυξιακού μοντέλου».
Έθεσε δε ως προϋπόθεση οποιασδήποτε προσπάθειας την συστηματική καταγραφή όλων ανεξαιρέτως των δημοσιονομικών μεγεθών, καλώντας ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό να μην εμπιστευθεί την καταγραφή στους μηχανισμούς του υπάρχοντος συστήματος, αλλά να την εμπιστευθεί σε εξειδικευμένο οίκο με ανάλογη διεθνή εμπειρία.
Κάλεσε ακόμη σε επαναπροσδιορισμό του ρόλου του κράτους μέσα από ριζική αναδιάρθρωση της διοικητικής μηχανής, ανάδειξη αποτελεσματικής παιδείας συνδεδεμένης με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, προστασία του περιβάλλοντος, σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, ενίσχυση της ισχύος της ελληνικής ναυτιλίας, και δημιουργία ανταγωνιστικής γεωργίας.
Ο κ. Γραμματίδης τόνισε οτι εκτός από τα έκτακτα μέτρα «που χωρίς λαϊκισμούς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε», το δεκαετές πρόγραμμα πρέπει να έχει σκοπό «όχι την επόμενη πολιτική εκλογή, αλλά την μεταρρύθμιση αυτή καθ’ εαυτή».
Ανέφερε δε οτι «η αλλαγή και η μεταρρύθμιση εμπεριέχουν βεβαίως και στοιχεία κόστους για ορισμένες κοινωνικές ομάδες που θα χάσουν ορισμένα προνόμια τους» και έφερε ως παράδειγμα την αναθεώρηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την άρση του καμποτάζ, και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
«Μόνο η παρουσίαση στο λαό ενός τέτοιου ολοκληρωμένου και συνεκτικού προγράμματος με στόχους και χρονοδιάγραμμα μπορεί να διασφαλίσει την ανοχή ή ακόμα και την στήριξη του λαού και να επαναφέρει τη χαμένη αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής, των στατιστικών δεδομένων και τελικά του προϋπολογισμού τόσο απέναντι στους πολίτες, όσο και απέναντι στους κοινοτικούς μας εταίρους και στις αγορές», κατέληξε ο κ. Γραμματίδης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ