Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διαβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε πιθανότητα διαφοροποίησης όσον αφορά στις δανειακές της ανάγκες.
Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατανόηση που, όπως ανέφερε, έδειξαν ο πρόεδρος του Eurοgroup και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σημειώνεται πως το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας των «27» (Ecofin) επισημοποίησε την έναρξη της διαδικασίας στενής επιτήρησης της Ελλάδας.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ούτε οι ιταλικές, ούτε άλλες τράπεζες έχουν λόγο να ανησυχούν για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη βελγική πρωτεύουσα μετά τις συνεδριάσεις Eurogroup και Εcofin.
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε αβάσιμα τα σενάρια περί αστάθειας της ελληνικής οικονομίας και επανέλαβε ότι η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων - μεταξύ των οποίων στο φορολόγηση, το συνταξιοδοτικό σύστημα και τη στατιστική υπηρεσία - οι οποίες θα συμβάλουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
«Η Ελλάδα ακολουθεί σήμερα τις πολιτικές εκείνες που… θα φέρουν την οικονομία και πάλι σε βιώσιμη τροχιά», επεσήμανε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέρριψε μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας στην κυβέρνηση της ΝΔ, υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν κυρίως πρόβλημα πολιτικών πρακτικών της προηγούμενης κυβέρνησης. Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας για υπαγωγή της Ελλάδας στο επόμενο στάδιο της διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος είναι μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, πρόσθεσε.
Σημείωσε επίσης ότι η περίοδος προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος θα αποφασιστεί με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης (θα υποβληθεί στα τέλη Ιανουαρίου) τονίζοντας πως σε γενικές γραμμές το έλλειμμα μπορεί να μειωθεί με την αύξηση της ανάπτυξης, την αύξηση των φορολογικών εσόδων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την περιστολή των δαπανών και την καταπολέμηση της σπατάλης στο δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό οι αμυντικές δαπάνες ήδη από φέτος συνεισφέρουν και θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στη μείωση του ελλείμματος, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Αναφερόμενος τέλος στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως αυτή θα αποτυπωθεί στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί το νέο χρόνο στη Βουλή με γνώμονα «το αίσθημα δικαίου».
Ερωτηθείς σχετικά με τα φημολογούμενα σχέδια της κυβέρνησης να πουλήσει ομόλογα στην Κίνα, ο υπουργός ανέφερε πως «δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο στα σκαριά».
«Είναι αρκετά ξεκάθαρο», πρόσθεσε, «ότι, όπως κάθε χώρα, κοιτάμε κάθε δυνατή διαφοροποίηση όσον αφορά τις δανειακές μας ανάγκες».
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της επιτήρησης, το Εcofin ενέκρινε την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία διαπιστώνεται δημόσια και επίσημα ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με τη δέσμευση για μείωση του δημόσιου ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2009.
Η δημόσια διαπίστωση γίνεται μέσω μεταφοράς της χώρας στο άρθρο 104, παράγραφος 8 της συνθήκης, που σημαίνει ότι βρίσκεται στην πλέον προωθημένη θέση της σχετικής κλίμακας, φυσικά προς το δυσμενέστερο.
Το πέρασμα στο τελευταίο «σκαλοπάτι» του Συμφώνου Σταθερότητας πριν από την επιβολή κυρώσεων θα γίνει με νέα απόφαση του Συμβουλίου ΕCOFIN, το Φεβρουάριο, όπου η Ελλάδα θα βρεθεί στην παράγραφο 9 του παραπάνω άρθρου και αυτόματα σε στενή κοινοτική επιτήρηση, με τριμηνιαίες εξετάσεις της πορείας της οικονομίας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ