Moody's: «Υπερβολικές» οι ανησυχίες για την ελληνική οικονομία

Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2009 15:35
UPD:10/12/2009 14:58

«¶στοχες» χαρακτηρίζει η Moody's τις ανησυχίες των επενδυτών για ενδεχόμενη βραχυπρόθεσμη κρίση ρευστότητας στην Ελλάδα στην έκθεσή της με τίτλο «Investor Fears of Liquidity Crisis in Greece are Overdone» (Υπερβολικές οι ανησυχίες των επενδυτών για κρίση ρευστότητας στην Ελλάδα).

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο οποίος στα τέλη Οκτωβρίου έβαλε στο μικροσκόπιό της το ελληνικό κρατικό χρέος με πιθανό το ενδεχόμενο της υποβάθμισής του, υπογράμμισε ότι οι δικές της ανησυχίες απορρέουν από την υπονόμευση των προοπτικών της οικονομίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όχι στον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο ρευστότητας.

«Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να αναδιαρθρώσει το υφιστάμενο χρέος και να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα εντός των προσεχών ετών δεν τη διαφοροποιεί ουσιαστικά από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης», εξηγεί ο ¶ρνοντ Μέιρς, Α’ αντιπρόεδρος της Moody's Sovereign Risk Group.

Μόνο σε περίπτωση που οι ελληνικοί χρεωστικοί τίτλοι θεωρούνταν ότι δεν πληρούν τα κριτήρια για ανάλογη χρήση εξαιτίας είτε της επιβολής αυστηρότερων κριτηρίων από την ΕΚΤ είτε της υποβάθμισης της Ελλάδας κατά πολλές βαθμίδες είτε συνδυασμού των δύο, θα υπήρχε ουσιαστικός κίνδυνος ρευστότητας. Εξάλλου, τονίζει ο Μάιερς, ο κίνδυνος θα αφορούσε το μεσοπρόθεσμο και όχι το βραχυπρόθεσμο διάστημα».

Παρ’ όλα αυτά, η Moody's εξακολουθεί να ανησυχεί ότι η υπονόμευση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας θα σημάνει την αναπόφευκτη υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

«Απουσία σημαντικών οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, το συμφέρον των πιστωτών της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων ενδιαφερόμενων μερών θα έρθει σε αντιπαράθεση με την αυξανόμενη συχνότητα», επισημαίνει η Σάρα Κάρλσον, αντιπρόεδρος-ανώτατη αναλύτρια στην Moody's Sovereign Risk Group.

«Δεδομένης της φύσης της πολιτικής οικονομίας στην Ελλάδα, δεν θα ήταν βεβιασμένο να συμπεράνει κανείς ότι οι εν λόγω εντάσεις θα επιλυθούν προς όφελος των κατόχων χρεωστικών τίτλων», συμπληρώνει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα