ΕΕ: Πολλαπλασιάστηκαν οι κρατικές ενισχύσεις λόγω κρίσης

Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2009 13:55

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, αφαιρουμένων των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι συνολικές ενισχύσεις ανήλθαν το 2008 σε 67,4 δισ. ευρώ ή 0,54% του ΑΕΠ.

Σε 279,6 δισ. ευρώ ή 2,2% του ΑΕΠ, από 66,5 δισ. ευρώ ή 0,52% του ΑΕΠ της ΕΕ-27 την αμέσως προηγούμενη χρονιά, αυξήθηκαν οι κρατικές ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2008 εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, αφαιρουμένων των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι συνολικές ενισχύσεις ανήλθαν το 2008 σε 67,4 δισ. ευρώ ή 0,54% του ΑΕΠ.

«Η έγκαιρη και συντονισμένη ανάληψη δράσης από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή συνέβαλε στην εξασφάλιση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που εξασφάλισαν την υλοποίηση αυτής της εν γένει επιτυχούς διάσωσης, με συντονισμένο τρόπο», υπογραμμίζει η ΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Όπως τονίζει, η Επιτροπή επέτρεψε την ταχεία εφαρμογή μέτρων πρωτοφανούς έκτασης για τη στήριξη της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα φρόντισε να μην διαταραχθεί η ενιαία αγορά από δυσανάλογες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Οι ενισχύσεις που δεν συνδέονται με την κρίση παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές και προσανατολισμένες σε στόχους κοινού ενδιαφέροντος.

«Τους τελευταίους 14 μήνες, μέτρα διάσωσης πρωτοφανούς έκτασης επέτρεψαν στην Ευρώπη να σταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να συμβάλει στη δημιουργία των συνθηκών που απαιτούνται για την ανάκαμψη της οικονομίας. Με την ταχεία έγκριση των ενισχύσεων αυτών και τον αυστηρό έλεγχο της χρήσης τους εξασφαλίσαμε ότι οι κρατικές ενισχύσεις αποτέλεσαν μέρος της λύσης του προβλήματος της κρίσης», σχολίασε η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Επίτροπος Νέλι Κρόες.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη που τα κράτη μέλη, παρά τους χαλεπούς καιρούς, διατήρησαν πειθαρχία στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων και συνέχισαν να καταβάλλουν προσπάθειες για τον αναπροσανατολισμό των ενισχύσεων σε οριζόντιους στόχους κοινού ενδιαφέροντος, όπως η έρευνα. Με καλή στοχοθέτηση οι ενισχύσεις θα συνεχίσουν να μας βοηθούν να προχωρήσουμε προς την οικονομική ανάκαμψη», πρόσθεσε η κα Κρόες.

Ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το συνολικό ποσό ενισχύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης που διατέθηκε από τα κράτη μέλη και εγκρίθηκε από την Επιτροπή ήταν 3.361 δισ. ευρώ. Παρόλ’ αυτά, το ονομαστικό ύψος των μέτρων στήριξης που πράγματι εκτέλεσαν τα κράτη μέλη το 2008 ήταν πολύ χαμηλότερο και ανήλθε σε 958 δισ. ευρώ. Το στοιχείο κρατικής ενίσχυσης στο ποσό αυτό υπολογίζεται σε 212,2 δισ. ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ της ΕΕ-27.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα