Ιαπωνία: Στο -24 η επιχειρηματική εμπιστοσύνη

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009 06:44

Τη μικρότερη αύξηση – μετά την έξοδο της ιαπωνικής οικονομίας από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση – σημείωσε η εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγάλων βιομηχανιών της Ιαπωνίας καθώς οι εταιρείες ανησυχούν περισσότερο ότι η άνοδος του γιέν θα περιορίσει τα κέρδη.

Ο δείκτης Tankan για την εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγάλων βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρονικών αυξήθηκε εννέα μονάδες στο -24 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Bank o Japan στο Τόκιο. Ο δείκτης με αρνητικό πρόσημο καταδεικνύει ότι οι απαισιόδοξοι υπερέβησαν τους αισιόδοξους.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές καθώς η έκθεση έδειξε ότι οι εταιρείες προχώρησαν σε μεγαλύτερες περικοπές δαπανών προκειμένου να προστατεύσουν τα κέρδη τους που απειλούνται από την άνοδο του ιαπωνικού νομίσματος τον μήνα που πέρασε στα υψηλότερα επίπεδα 14 ετών έναντι του δολαρίου. Η Sony Corp., που προβλέπει ζημίες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είπε τον μήνα που πέρασε ότι θα μειώσει θέσεις εργασίας, θα κλείσει εργοστάσιο και θα μεταφέρει μέρος της παραγωγής της στην Κίνα.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε 15 μονάδες τον Σεπτέμβριο και 10 μονάδες τον Ιούνιο, όταν αναρριχήθηκε από τα χαμηλά ρεκόρ του -58. Η οικονομία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά σε πέντε τρίμηνα τη χρονική περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση η εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών παροχής υπηρεσιών αυξήθηκε από το -22 στο -24. Η έρευνα της Bank of Japan έγινε σε 10.116 εταιρείες από τις 9 έως και τις 11 Δεκεμβρίου.

Ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 0,8% φθάνοντας στις 10.030,88 μονάδες στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης. Από τα τέλη Αυγούστου ο δείκτης έχει υποχωρήσει περισσότερο από 4%.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 88,60 ανά δολάριο ΗΠΑ από 89,31 που ήταν πριν από την ανακοίνωση της τράπεζας. Οι μεγάλες βιομηχανίες εκτιμούν ότι το γιέν θα διαπραγματευθεί στα 92,93 τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο του 2010, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση, σε υψηλότερα επίπεδα από την πρόβλεψη των 94,50.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα